Strony

Piękna i młoda skóra w zasięgu ręki - olej ryżowy, recenzja




Kilka słów o olejku ryżowym :

Olej ryżowy jest produktem otrzymywanym z otrębów ryżowych (Oryza Sativa). Jest on niejako produktem ubocznym pozostałym z przerabiania ziaren ryżu w młynach.

Japonki używają czystego oleju ryżowego do pielęgnacji cery a do maseczek i peelingów stosują otręby ryżowe bogate w olejek. Dzięki temu cieszą się nieskazitelnie gładką cerą, o jednolitej i delikatnej strukturze a mimo to odpornej na czynniki zewnętrzne.



Najważniejsze składniki aktywne biologicznie :

  • gamma oryzanol: silny przeciwutleniacz
  • tokotrienole i tokoferole - przeciwulteniacze (wit. E)
  • kwasy omega-6 (nawet 33%)
  • kwasy omega-9
  • kwas stearynowy
  • kwas ferulowy - wyjątkowo korzystny dla zdrowia skóry.
  • sterole roślinne, które mają kojące właściwości stosowane zewnętrznie a wewnętrznie obniżają cholesterol
  • beta-karoten, alfa-karoten, likopen
  • koenzymy Q10, polifenole i inne oksydazy chroniące przed starzeniem się skóry wywołane przez wolne rodniki
  • minerały: wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź

Właściwości olejku ryżowego :

  • Zawiera ceramidy, które odpowiadają za młody wygląd skóry, jej jędrność i gładkość, powstrzymuje procesy starzenia się skóry
  • Zawiera skwalen działający nawilżająco na skórę
  • Stymuluje produkcję kolagenu w skórze
  • Pobudza skórę do regeneracji, przyśpiesza powstawanie nowych komórek
  • Posiada wysokie stężenie antyutleniacza, który ma działanie odmładzające ponieważ hamuje procesy starzeniowe i stymuluje procesy naprawcze skóry
  • Zawiera witaminę E
  • Ma delikatne właściwości złuszczające skórę, poprawia jej ukrwienie i dzięki temu jest ona promienna i zdrowa
  • Doskonale chroni przed promieniami UV zapobiega zmianom nowotworowym wywoływanym przez słońce 
  • Hamuje produkcję melaniny podczas wystawienia skóry na słońce - tym samym zapobiega powstawaniu nowych przebarwień
  • Może być stosowany jako roślinny odpowiednik lanoliny, bo tak jak ona ma działanie przeciwzapalne i kojące
  • Nadaje się również dla skóry tłustej - dostarcza jej niezbędnych kwasów tłuszczowych ale nie powoduje przetłuszczenia skóry i zatykania porów
  • Doskonale pielęgnuje włosy - dostarcza kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, tokotrienoli i inozytolu, który zapobiega przedwczesnemu siwieniu
  • Wcierany w skórę głowy zapobiega ich wypadaniu - wzmacnia cebluki i stymuluje wzrost włosów
  • Jest świetnym olejem bazowym do tworzenia mieszanek: zapachowych olejków, leczniczych mikstur i mazideł

Zastosowanie :

  • do spożycia
  • bezpośrednio na skórę
  • do produkcji kosmetyków profesjonalnych i w warunkach domowych
  • do zabiegów w salonach kosmetycznych, fryzjerskich i salonach masażu 

50 ml kosztuje zaledwie 7,65 zł do kupienia tutaj -> BLISKO NATURY




Moja opinia :

Mój olejek otrzymałam do przetestowania prawie miesiąc temu, od ewel, która prowadzi blog Śliwki Robaczywki

Olej ryżowy został zamknięty w ciemnej buteleczce z dozownikiem, dzięki któremu możemy aplikować produkt w pożądanej ilości, nie brudząc przy tym butelki i wszystkiego dookoła :)
Olejek jest praktycznie bezzapachowy,  gęsty i bardzo wydajny.



Przez ostatnie 4 tygodnie stosowałam go na głównie na twarz - zazwyczaj rano, na dobrze oczyszczoną buzię. Dwie krople produktu spokojnie wystarczały - na twarzy pozostawał lekki film, olejek po godzinie całkowicie się wchłaniał, pozostawiając cerę miękką i dobrze nawilżoną. Już po kilku dniach zauważyłam, że skóra zrobiła się lepsza, bardziej elastyczna, lepiej nawilżona. Dodatkowo olejkiem zabezpieczam się przed szkodliwymi działaniami promieni UV! A to ważne, zwłaszcza, że idzie lato ;)
Mimo swojej tłustej konsystencji, olejek nie nadaje brzydkiego błysku skórze, nie zatyka porów. Szybko się wchłania - to jest dużym plusem, bo bez oporów mogę stosować go na dzień :)
Olejek ryżowy stosowałam również na łydki - głównie po goleniu. Bardzo szybko koił podrażnioną skórę, pozostawiając ją mięciutką i delikatną.
Jego wspaniałe właściwości na pewno przetestuję na włosach, póki co stosuję na nie inne olejki :D
Polecam Wam olej ryżowy, jest bardzo tani, wydajny i można stosować go w kuchni, w kosmetyce, na włosy, na buzię - kto co woli. Ja jestem baaardzo z niego zadowolona.
Pozdrawiam :)









15 komentarzy:

  1. olej ryżowy jest ostatnio bardzo na topie. zamierzam do kupić bo uwielbiam wszystkie oleje a ten to dla mnie duża zagadna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie mam zamiar go zamawiać i chyba będę go również pić xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za Twoim przykładem pójdę i chyba też zacznę pić oleje :D

      Usuń
  3. Podpisuję się pod tym! Olejek ryżowy powinien zostać przez nas doceniony! Tym bardziej, że jego cena jest tak niska, a oferuje tak wiele!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie. Za tak niską cenę na prawdę warto kupić. Jest bardzo wydajny... Mi jednak żal przetestować na włosy :P
      Chyba wolę odmładzać twarz :D

      Usuń
  4. Chyba dla mojej skóry nie byłby najlepszym rozwiązaniem. Wolę produkty, które szybciej się wchłaniają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz rozrobić go ze zwykłym kremem, albo pozostawić na kilkanaście minut (jako maseczka). Jest wiele sposobów użycia tego olejku :D a na prawdę warto!

      Usuń
  5. Pewnie można go kupic gdzieś stacjonarnie w jakimś zielarskim, nie sądzisz ? ;p Muszę kiedyś poszukać skoro go tak chwalisz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, ale ciężko mi powiedzieć - ja jeszcze nie byłam w takim stacjonarnym, zielarskim sklepie - u mnie w pobliżu takich nie ma niestety :/ większość trzeba kupować w sieci

      Usuń
  6. chyba się za nim rozejrzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusisz! Mam nadzieję, że w sklepie zielarskim go znajdę :)
    Pozdrawiam!
    http://jaskolcze-ziele.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Nawet nie wiedziałm że ryż ma takie właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. w almie jest promocja 12 zł z hakiem za 750 ml.
    Niezłe zdzierstwo..Zwł że olej ryżowy teraz w każdym sklepie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej rafinowany do smazenia, nie ma porownania do oleju nierafinowanego, ktorego uzywa sie w kosmetyce, dlatego taka roznica ceny.

      Usuń
  10. Nie porownuj oleju po rafinacji do smazenia, do nierafinowego, troche wiedzy zanim sie cos napisze ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.