Strony

Bułeczki drożdżowe jak od mamy


Mama odeszła już dawno, ale pozostawiła po sobie dużo ciepłych wspomnień. Jednym z nich jest zapach drożdżowych bułeczek, które piekła bardzo często. Kiedy je robiła, nie można było biegać ani hałasować. Ciasto w metalowej misce musiało rosnąć w spokoju... Następnie pamiętam jak lepiłyśmy lalki i warkocze a potem ten cudowny, drożdżowy aromat w całym mieszkaniu...
Przepis mamy zaginął już dawno, ale znalazłam taki, który spokojnie może go zastąpić :)

Bułeczki są lekkostrawne, więc zrobiłam je dla siebie i męża pod koniec jelitówki, kiedy mieliśmy jeszcze żołądkowe problemy a nabraliśmy ochoty na słodkie. Dobrze pamiętać, że ciasto drożdżowe jest najbardziej dietetycznym ciastem z wszystkich możliwych :)



Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 jajka(1 do posmarowania bułek przed pieczeniem)
  • pół kostki drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 torebeczka cukru waniliowego
  • 50 g masła (ok.1/4 kostki)
  • mała szczypta soli
Na początek roztapiamy masło i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie robimy rozczyn drożdżowy; podgrzewamy mleko, skruszamy do niego drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Przesianą mąkę łączymy z cukrem,cukrem waniliowym, dodajemy szczyptę soli. Wlewamy rozczyn, masło i dodajemy dwa jajka. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy bułeczki, odkładamy na blaszkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, po czym smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku, w 150 stopniach przez ok.30 minut.


Kilka bułeczek nadziałam malinami, ale można dodać krówkę, rodzynki lub powidła (uwaga, nadzienie lubi wypływać). Idealnie smakują również podawane z musami owocowymi lub serkami homo!
Smacznego!

39 komentarzy:

  1. Zapisuje przepis i zrobię je ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczka z krówką może być świetna <3

    OdpowiedzUsuń
  3. pół kostki drożdży, tzn ile gram miałaś na myśli? Czy mogę użyć suchych drożdży jako zamiennik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potrzeba 50 gram - jak masz suche to możesz oczywiście dać :)

      Usuń
    2. A ile tych suchych drożdży?

      Usuń
    3. Trzeba znalezc przelicznik... Ja uzywam tradycyjnych...

      Usuń
  4. Można wiedzieć ile robisz bułeczki z tej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 12 małych sztuk :) Zależy jak ciasto wyrośnie :P

      Usuń
    2. ciasto zdecydowanie za geste i za twarde, przypomina bardziej ciasto kruche niz drozdzowke; przepisu nie polecam. Tu trzeba dodac wiecej mleka, ciasto na poczatku powinno miec dosyc luzna, kleista konsystencje a pozniej stawac sie bardziej zwarte i odchodzic od rak.

      Usuń
    3. To chyba coś zrobiłaś źle? Ja robiłam już kilka razy i ciasto nawet za luźne wychodzi...

      Usuń
  5. Te przepisy naszych mam to skarb dla pokoleń, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ile mililitrow ma Twoja szklanka?
    Proporcje powinnas podawac w gramach bo ludzie maja rozne szklanki w domu 180, 200, 220ml...
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, powinnam, nie powinnam - piszę po swojemu. Zawsze można dopytać :) Przepisy u mnie nie pojawiają się często, ale formę ich prezentacji chciałabym zachować swoją.
      Tradycyjnie szklanka ma 200 ml i w wielu przepisach jest stosowana taka miara. Takich szklanek właśnie używałam.

      Usuń
    2. Tradycyjna szklanka ma 250 ml ...
      http://www.zajadam.pl/ile-wazy/szklanka-wody

      Usuń
    3. zależy kto ma jakie szklanki :)
      Nie zapominajmy, że szklanka to ok 170 gramów mąki!

      Usuń
  7. Uwielbiam takie bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki wyszły pyszne z tego przepisu,polecam!


    OdpowiedzUsuń
  9. Czy jest jakaś kombinacja na pieczenie buleczek w 180C? Mój piekarnik nie ma niższej temperatury.

    OdpowiedzUsuń
  10. mam pytanie odnośnie rozczynu, mianowicie, czy trzeba rozmieszać drożdże w mleku? Czy wystarczy wrzucić kawałeczki do mleka, dosypać cukru i zostawić w świętym spokoju? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spokojnie zostawić je same , w świętym spokoju :) Tylko pokrusz ;P To priorytet! :)

      Usuń
  11. Czy do rozczynu nie trzeba dodac mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam,bo tak zawsze robilam,ale nastepnym razem sprobuje bez maki,wyszly super,nie chce przebic mistrza ale mi wyszlo 12 ale bardzo duzych,rozrosly sie okropnie,juz ich nie ma,maz sie przyznal bez bicia;) dziekuje przepis super.

      Usuń
  12. Czy do zaczynu nie trzeba dodac maki?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszne, chyba mi też zrobiłaś smaka na te bułeczki:) Tylko jestem ciekawa czy z mąką kukurydzianą też by były takie dobre?:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niestety zly przepis,zle proporcje. Szkoda czasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś pani musiała źle zrobić.

      Usuń
    2. Sugerując się komentarzami, dałam mniej mąki, ale to chyba nie był dobry, bo mi się bułki trochę rozlazły... Ale nic to, na pewno będą pyszne. Właśnie się wygrzewają w piekarniku :P

      Usuń
  15. wyszly mutanty ale smaczne...naprawde potrzeba 50g drozdzy???

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie zjadłam pierwszą bułeczkę -pyszna! Zrobiłam z połowy porcji , ciasto było bardzo klejące i po prostu dodawałam mąki tyle aż było takie jak trzeba.W sumie ok 3/4 szkl mogło być dodatkowo. Część z dżemem, część z serkiem homog., (zrobiłam wgłębienie literatką już po wyrośnięciu) posypane kruszonką ....PYCHA :) Wyszło mi 8 średniej wielkości bułek. Dzięki za prosty przepis i co najważniejsze EFEKT : )))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja też zawsze dosypuję odrobinę mąki - dziwię się, że niektórzy piszą, że w przepisie jest jej za dużo ;)
      Cieszę się, że wyszły, że smakowały!

      Usuń
  17. Bułeczki wyglądają i na pewno smakują rewelacyjnie. Zrobiłaś mi na nie straszną ochotę, także idę do sklepu i biorę się za pieczenie ;).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.