Śledzie zaliczamy do tłustych ryb, aczkolwiek wcale nie zawierają dużo kalorii (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Dzięki wysokiej zawartości potasu, ryby te ułatwiają usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Śledź jest doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Pośród aminokwasów znajdziemy lizynę, która wzmacnia pamięć i poprawia koncentrację, a także łagodzi objawy infekcji. W śledziach nie brakuje również metioniny, która pomaga w odtruwaniu organizmu i oczyszczaniu go ze szkodliwych toksyn, oraz cysteiny - jej niedobór przejawia się np. rozdwajaniem końcówek włosów czy łamliwością paznokci.
Ryby te są bogatym źródłem witamin A i D oraz E. To też doskonałe źródło witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Oprócz tego znajdziemy także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.
Ryby te są bogatym źródłem witamin A i D oraz E. To też doskonałe źródło witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Oprócz tego znajdziemy także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.
Najczęściej spotykane w sklepach są płaty śledziowe albo matjasy, czyli filety z młodych ryb, które nie osiągnęły jeszcze dojrzałości płciowej. Ich mięso jest delikatniejsze, ale niestety takie produkty są zwykle wzbogacane sporą ilością soli, a nadmiar sodu zatrzymuje wodę w organizmie i zwiększa ciśnienie krwi. Dlatego ryby przed przyrządzeniem warto wymoczyć w mleku lub wodzie.
Przy okazji ostatniej imprezy, przypomniałam sobie przepis na tego pysznego śledzia w słodkiej odsłonie :)
Nie trzeba być w ciąży, żeby uwielbiać!
Nie trzeba być w ciąży, żeby uwielbiać!
Składniki:
- 2 opakowania matjasów
- 2 opakowania matjasów
- paczuszka orzechów włoskich
- śmietana typu crème fraîche (lub inna gęsta)
- koperek
- 3 gruszki
- koperek
- 3 gruszki
- cukier
Sposób wykonania:
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda i rozdrabniamy blenderem, gotowy mus przecedzamy przez sitko. Śmietanę doprawiamy odrobiną cukru, dodajemy posiekany koperek. Teraz możemy układać nasze roladki - na musie gruszkowym rozkładamy zawiniętego śledzia, nadziewamy go śmietaną i przyozdabiamy orzechem włoskim. Pyszna przekąska jest już gotowa!
Życzę Wam smacznego :)
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda i rozdrabniamy blenderem, gotowy mus przecedzamy przez sitko. Śmietanę doprawiamy odrobiną cukru, dodajemy posiekany koperek. Teraz możemy układać nasze roladki - na musie gruszkowym rozkładamy zawiniętego śledzia, nadziewamy go śmietaną i przyozdabiamy orzechem włoskim. Pyszna przekąska jest już gotowa!
Życzę Wam smacznego :)
Uwielbiam śledzie we wszelkiej postaci, a niestety obecnie nie mogę ich jeść :(
OdpowiedzUsuńŚledzie moja miłość! Swego czasu nosiłam do pracy "sledzik na raz" na drugie śniadanie ;). Twój przepis wygląda jak ekskluzywna przystawka i na pewno chociaż raz spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne śledziki, uwielbiam je na ogół, a nie jadłam ich jeszcze w ten sposób co tutaj prezentujesz. Dzieki, napewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńLecę do sklepu po śledzie! Jak byłam w ciąży to byłam uzależniona od śledzi ;-)))
OdpowiedzUsuńOj bardzo dawno juz nie jadłam śledzika i szczerze powiedziawszy to narobiłaś mi na to jedzenie niesamowitej ochoty :)
OdpowiedzUsuńDizsiaj postaram się wybrać do sklepu po śledzie i przygotować coś takiego. Szczególnie,że jeszcze nigdy śledzi z puree gruszkowym nie próbowałam :)
Fajny pomysł na podanie śledzi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, śledzić na puree gruszkowym - bomba! :D
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają apetycznie. Z chęcią bym zjadł takiego śledzika podczas wieczoru ze znajomymi. Aktualnie czekam na przesyłki zagraniczne ups z kilkoma ciekawymi składnikami, więc myślę, że będzie można je fajnie wykorzystać do podobnego dania :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego sposobu nie widziałam, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybki, przepis palce lizać.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńشركة تنظيف كنب ومجالس بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخفجى
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل
OdpowiedzUsuńشركة جلى بلاط رخام بالقطيف
شركة نقل عفش بالدمام
شركة جلى بلاط رخام بالخبر
Średnio lubię ryby, ale śledzie to już coś czego z chęcią bym spróbowała. Uważam, że wyglądają i są naprawdę smaczne.
OdpowiedzUsuńSuper nie wiedziałem że masz stronę
OdpowiedzUsuńSuper świetny post!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pozdrawiam
OdpowiedzUsuń