Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Czekoladowe ciasto z awokado - wegańskie i bezglutenowe


Dzisiaj do kawki upiekłam pyszne ciacho czekoladowe. Jest to mój pierwszy wegański wypiek, który w dodatku jest bezglutenowy :) Wyszedł niesamowicie! Ciasto jest pyszne, lekko wilgotne, nie za słodkie - dokładnie takie, jakie uwielbiamy. Przepis aa ciacho jest bardzo łatwy, jedynie trudno mu się oprzeć!

Składniki:


Ciasto
☑ 2 małe, dojrzałe awokado
☑ 400 ml mleka sojowego, niesłodzonego
☑ 300 g cukru muscovado light
☑ 350 g mąki bezglutenowej (najlepiej mieszanki)
☑ 50 g kakao
☑ 150 ml oleju roślinnego
☑ łyżeczka sody oczyszczonej
☑ dwie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
☑ dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego
☑ szczypta soli

Polewa
☑ tabliczka gorzkiej, bezglutenowej czekolady
☑ 140 ml mleka sojowego
☑ opcjonalnie bakalie do dekoracji

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i w międzyczasie szykujemy ciasto. Awokado z cukrem i mlekiem miksujemy blenderem na jednolitą papkę, następnie łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy około 25 min. Kiedy ciasto lekko przestygnie, możemy przygotować polewę. Podgrzewamy mleko w rondelku, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się produktów. Czekoladą oblewamy ciasto, a na koniec możemy posypać je np. pokruszonymi migdałami.
Składniki można z powodzeniem zamieniać na te, zawierające gluten. Ciasto wychodzi idealne z mąką pszenną, albo orkiszową. Zamienić można również cukier, na brązowy demerara, albo zwykły, biały.




Ciasto jest teraz naszym numerem jeden - bardzo szybko powstaje, jeszcze szybciej znika :)





Życzę wszystkim smacznego i przyjemnej niedzieli :)
Herrbata

32 komentarze:

  1. Z chęcią bym wypróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baaardzo czeeekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, szukałam czegoś pysznego a zarazem bezglutenowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadłabym na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamieniłabym tylko mleko sojowe na jakieś inne. Soja jest niezdrowa w ilości w jakiej ja jemy. Spróbuję z kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :) Ja je robię na czym się da :) Marchewka która została mi z wciśniętego wcześniej soku, bataty, banany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Ciasto wygląda przepysznie. Uwielbiam takie zdrowsze wersje wysokokalorycznych ciast. W wersji z awokado jeszcze nie próbowałam ale to tylko kwestia czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetny przepis !
    Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. To zdecydowanie coś dla mnie. Pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne! Polecam z dodatkiem rozgniecionego banana

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak dużej formy użyłaś? 22 cm?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mleko sojowe można zastąpić mlekiem kokosowym? Chętnie bym zjadła takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda naprawdę super, tylko ten cukier mnie zastanawia... Ksylitol to mam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie mam piekarnika. Czy może udać się w mikrofalówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie - mam mikrofalę z opcją piekarnika, ale jeszcze nie korzystałam

      Usuń
  16. Czy można prosić o przeliczenie ilości składników sypkich na szklanki, łyżki i lyzeczki? Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
  17. Upiekłam ciasto na bazie bg mieszanki do biszkoptu i wyszło okropne. Upiekło się, urosło ale ma smak smalcu. Nie mogłam przełknąć. Wydaje mi się że to wina awokado. Dwa dni wcześniej piekłam babeczki i były spoko zatem to nie od piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  18. DZIĘKUJĘ,wykonam z przyjemnością.POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
  19. Warto czasami zrobic cos swojego w domowym zaciszu

    OdpowiedzUsuń
  20. musze to zrobić u siebie w domku już mi ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja chyba od zawsze lubiłam wszystko to co jest związane z czekoladą. Najbardziej jednak pasują mi przepisy z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdzie oczywiście składnik ten stanowi podstawę każdego deseru. Jestem przekonana, że nie ma nic lepszego niż czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Będę musiała spróbować, jeszcze nie jadłam takiego ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy ciasto może zostać przełożone kremem, zastanawiam się czy będzie dobre jako tort?

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie byłam przekonana do tego przepisu, bo jakoś nieszczególnie lubię awokado na słodko, ale... jakoś tak wyszło, że spróbowałam i teraz... to mój ulubiony przepis jeśli chodzi o ciasta! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  25. Маркет Hydra распространяет востребованные товары на всей стране. Всем пользователям проекта hydraruzxpnew4af onion доступен огромнейший состав гаджетов, которые невозможно отыскать в обыкновенном магазине. Площадка имеет большое число плюсов, средь каких следует выделить высший уровень скрытности осуществляемых соглашений.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciągle nowe przepisy, skąd ludzie biorą tyle pomysłów?!

    OdpowiedzUsuń
  27. Twój przepis na czekoladowe ciasto z awokado brzmi przepysznie! Mam pewną sugestię, która może ulepszyć Twoje doświadczenia kulinarne. Polecam się rozejrzeć za wysokiej jakości nożami japońskimi, które będą niezastąpione w Twojej kuchni. Dodatkowo, warto zaopatrzyć się w eleganckie serwisy obiadowe, serwisy kawowe i sztućce, które z pewnością podniosą walory estetyczne Twoich potraw oraz stworzą niezapomniany klimat podczas wspólnych posiłków. Polecam wgłębić się w temat.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.