Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Czekoladowe ciasto z awokado - wegańskie i bezglutenowe


Dzisiaj do kawki upiekłam pyszne ciacho czekoladowe. Jest to mój pierwszy wegański wypiek, który w dodatku jest bezglutenowy :) Wyszedł niesamowicie! Ciasto jest pyszne, lekko wilgotne, nie za słodkie - dokładnie takie, jakie uwielbiamy. Przepis aa ciacho jest bardzo łatwy, jedynie trudno mu się oprzeć!

Składniki:


Ciasto
☑ 2 małe, dojrzałe awokado
☑ 400 ml mleka sojowego, niesłodzonego
☑ 300 g cukru muscovado light
☑ 350 g mąki bezglutenowej (najlepiej mieszanki)
☑ 50 g kakao
☑ 150 ml oleju roślinnego
☑ łyżeczka sody oczyszczonej
☑ dwie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
☑ dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego
☑ szczypta soli
☑ odrobina roślinnej margaryny do nasmarowania blaszki

Polewa
☑ tabliczka gorzkiej, bezglutenowej czekolady
☑ 140 ml mleka sojowego
☑ opcjonalnie bakalie do dekoracji

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i w międzyczasie szykujemy ciasto. Awokado z cukrem i mlekiem miksujemy blenderem na jednolitą papkę, następnie łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wlewamy na blaszkę i pieczemy około 25 min. Kiedy ciasto lekko przestygnie, możemy przygotować polewę. Podgrzewamy mleko w rondelku, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się produktów. Czekoladą oblewamy ciasto, a na koniec możemy posypać je np. pokruszonymi migdałami.
Składniki można z powodzeniem zamieniać na te, zawierające gluten. Ciasto wychodzi idealne z mąką pszenną, albo orkiszową. Zamienić można również cukier, na brązowy demerara, albo zwykły, biały.




Ciasto jest teraz naszym numerem jeden - bardzo szybko powstaje, jeszcze szybciej znika :)





Życzę wszystkim smacznego i przyjemnej niedzieli :)
Herrbata

14 komentarzy:

  1. Z chęcią bym wypróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baaardzo czeeekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, szukałam czegoś pysznego a zarazem bezglutenowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadłabym na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamieniłabym tylko mleko sojowe na jakieś inne. Soja jest niezdrowa w ilości w jakiej ja jemy. Spróbuję z kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności :) Ja je robię na czym się da :) Marchewka która została mi z wciśniętego wcześniej soku, bataty, banany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Ciasto wygląda przepysznie. Uwielbiam takie zdrowsze wersje wysokokalorycznych ciast. W wersji z awokado jeszcze nie próbowałam ale to tylko kwestia czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetny przepis !
    Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. To zdecydowanie coś dla mnie. Pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne! Polecam z dodatkiem rozgniecionego banana

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak dużej formy użyłaś? 22 cm?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.