Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Ciastko z dziurką


Uwaga - dziś nie będzie ani zdrowo, ani dietetycznie... ale bardzo smacznie :)
Wczoraj pierwszy raz zrobiłam moje ulubione, gniazdka poznańskie. Ciastka z kremowego ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju o porowatej i "mokrej" strukturze ciasta, oblane słodkim lukrem...jedno z kilku przysmaków, których w Szkocji bardzo mi brakuje (dostępne w niektórych polskich sklepach).


Składniki:
szklanka wody
100 g masła
200 g mąki
4 jajka
szczypta soli
lukier (miód, cukier puder, ciepła woda)

W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Kiedy masło rozpuści się, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i odchodzić od garnka. Masa musi nieco ostygnąć, więc w tym czasie możemy powycinać kilka kwadracików z papieru do pieczenia (10cm/10cm).
Kiedy ciasto nieco ostygnie, dodajemy po jednym jajku, miksując do uzyskania jednolitej masy.
Całość przekładamy do szprycy, bądź rękawa z ozdobną końcówką (z braku laku może to być mocniejszy worek z obciętą końcówką). Na uprzednio przygotowane kwadraty, wyciskamy krążki - najlepiej, żeby zrobić dwa, trzy "okrążenia", żeby gniazdka były wyższe. Im grubsze ciastka, tym bardziej miękkie w środku.
Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju (5 cm grubości). Wrzucamy papierkiem do góry, po chwili możemy go zdjąć. Kiedy lekko się zarumienią z jednej strony - obracamy i smażymy chwilę z drugiej. Złociste gniazdka układamy na ręczniku papierowym.
Kiedy ciastka ostygną, lukrujemy, czekamy aż lukier zastygnie i możemy jeść!
Poziom trudności minimalny, jedyne co stwarzało mi problem - to estetyczne przełożenie ciasta do szprycy ;)


Przepisu na lukier nie daję, ponieważ nie znam proporcji, robiłam "na oko" ;) Ale myślę, że to nie problem, po prostu mało wody, dużo cukru i odrobina miodu.
Smacznego :)

31 komentarzy:

  1. na głączonym gazie lączyć mąkę w garnku czy wyłaczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyłączyłam w połowie, bo bałam
      się, że się przypali

      Usuń
  2. Miałam nie wchodzić, bo już głodna jestem, ale z przepisu chętnie skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat nigdy nie byłam ich wielką fanką . Wolałam ptysie lub rurki z kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wielką fanka. Uważam, że nie zawsze trzeba jeść zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciastka - nie wytrzymałyby za długo ze mną :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dobrze, że nie lubię takich ciastek, bo pewnie na sam widok zaraz zrobiłabym się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdybym nie była na diecie chętnie spróbowałabym chociaż jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, dlaczego takie pyszne rzeczy są aż tak niezdrowe? ;) Ja uwielbiam gniazdka i wszystkie inne smakołyki, na czele z pączkami i faworkami. Jeśli komuś bardzo zależy, to dzięki Furgonetce może je szybko przywieźć z Polski ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te ciastak, na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo smakowicie, aż ślinka cieknie. :) Świetny i bardzo przydatny wpis! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają pysznie, chyba wie, co jutro będzie na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  12. eeeeh pyszne tylko szkoda że mało dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale pyszne, a jak pięknie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie przepisy, pysznie wygląda i na pewno smakuje. Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, wygląda to naprawdę dobrze :) Dzisiaj nie ma większego problemu, by zorganizować słodycze nawet na dużą odległość. Dzisiaj transport Polska - Belgia jest banalnie prosty do ogarniecia, jeśli wie się, jak do tego podejść. Warto sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ooo jak ja dawno ich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  17. Przypomniałaś mi tymi ciastkami dzieciństwo. Moja babcia robiła wiele takich ciastek i pączków z dziurką i smażyła na głębokim tłuszczu. Rewelacyjne są, niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Przyznam, że nigdy nie jadłam tych ciasteczek, ale mam nadzieję kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nawet nie pamiętam kiedy takie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale bym zjadła takie ciacho... Jestem łasuchem i uwielbiam wszystko co słodkie.;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale mi narobiłaś ochoty na takie pyszności, a ja słodyczy nie jem :/

    OdpowiedzUsuń
  22. aaa moje ukochane gniazdka. Dawno ich nie jadłam. Może skuszę się i zrobię je sama po weekendzie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Z pewnością przepyszne! Prosty i smaczny przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.