Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Ciastko z dziurką


Uwaga - dziś nie będzie ani zdrowo, ani dietetycznie... ale bardzo smacznie :)
Wczoraj pierwszy raz zrobiłam moje ulubione, gniazdka poznańskie. Ciastka z kremowego ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju o porowatej i "mokrej" strukturze ciasta, oblane słodkim lukrem...jedno z kilku przysmaków, których w Szkocji bardzo mi brakuje (dostępne w niektórych polskich sklepach).


Składniki:
szklanka wody
100 g masła
200 g mąki
4 jajka
szczypta soli
lukier (miód, cukier puder, ciepła woda)

W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Kiedy masło rozpuści się, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i odchodzić od garnka. Masa musi nieco ostygnąć, więc w tym czasie możemy powycinać kilka kwadracików z papieru do pieczenia (10cm/10cm).
Kiedy ciasto nieco ostygnie, dodajemy po jednym jajku, miksując do uzyskania jednolitej masy.
Całość przekładamy do szprycy, bądź rękawa z ozdobną końcówką (z braku laku może to być mocniejszy worek z obciętą końcówką). Na uprzednio przygotowane kwadraty, wyciskamy krążki - najlepiej, żeby zrobić dwa, trzy "okrążenia", żeby gniazdka były wyższe. Im grubsze ciastka, tym bardziej miękkie w środku.
Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju (5 cm grubości). Wrzucamy papierkiem do góry, po chwili możemy go zdjąć. Kiedy lekko się zarumienią z jednej strony - obracamy i smażymy chwilę z drugiej. Złociste gniazdka układamy na ręczniku papierowym.
Kiedy ciastka ostygną, lukrujemy, czekamy aż lukier zastygnie i możemy jeść!
Poziom trudności minimalny, jedyne co stwarzało mi problem - to estetyczne przełożenie ciasta do szprycy ;)


Przepisu na lukier nie daję, ponieważ nie znam proporcji, robiłam "na oko" ;) Ale myślę, że to nie problem, po prostu mało wody, dużo cukru i odrobina miodu.
Smacznego :)

53 komentarze:

  1. na głączonym gazie lączyć mąkę w garnku czy wyłaczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyłączyłam w połowie, bo bałam
      się, że się przypali

      Usuń
  2. Miałam nie wchodzić, bo już głodna jestem, ale z przepisu chętnie skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat nigdy nie byłam ich wielką fanką . Wolałam ptysie lub rurki z kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wielką fanka. Uważam, że nie zawsze trzeba jeść zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciastka - nie wytrzymałyby za długo ze mną :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dobrze, że nie lubię takich ciastek, bo pewnie na sam widok zaraz zrobiłabym się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdybym nie była na diecie chętnie spróbowałabym chociaż jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, dlaczego takie pyszne rzeczy są aż tak niezdrowe? ;) Ja uwielbiam gniazdka i wszystkie inne smakołyki, na czele z pączkami i faworkami. Jeśli komuś bardzo zależy, to dzięki Furgonetce może je szybko przywieźć z Polski ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te ciastak, na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo smakowicie, aż ślinka cieknie. :) Świetny i bardzo przydatny wpis! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają pysznie, chyba wie, co jutro będzie na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  12. eeeeh pyszne tylko szkoda że mało dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale pyszne, a jak pięknie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie przepisy, pysznie wygląda i na pewno smakuje. Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, wygląda to naprawdę dobrze :) Dzisiaj nie ma większego problemu, by zorganizować słodycze nawet na dużą odległość. Dzisiaj transport Polska - Belgia jest banalnie prosty do ogarniecia, jeśli wie się, jak do tego podejść. Warto sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ooo jak ja dawno ich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  17. Przypomniałaś mi tymi ciastkami dzieciństwo. Moja babcia robiła wiele takich ciastek i pączków z dziurką i smażyła na głębokim tłuszczu. Rewelacyjne są, niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Przyznam, że nigdy nie jadłam tych ciasteczek, ale mam nadzieję kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  19. Nawet nie pamiętam kiedy takie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale bym zjadła takie ciacho... Jestem łasuchem i uwielbiam wszystko co słodkie.;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale mi narobiłaś ochoty na takie pyszności, a ja słodyczy nie jem :/

    OdpowiedzUsuń
  22. aaa moje ukochane gniazdka. Dawno ich nie jadłam. Może skuszę się i zrobię je sama po weekendzie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Z pewnością przepyszne! Prosty i smaczny przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają obłędnie. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam takie ciastka z dziurką. Będę musiała sprawdzić jutro w sklepie czy są i kupić do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyjątkowo apetycznie wyglądają. Smacznego...

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ciastka z dziurką :) Będę musiała wypróbować przepis. Jesz je same czy z jakimś dodatkiem? U nas robią się domowe przetwory z truskawek - https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/przetwory-z-truskawek i myśle, że pasowałyby do tych ciastek.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda bardzo apetycznie. Ja jestem na diecie i nie jem słodyczy od miesiaca. Nawet nie masz pojęcia ile bym dała za takie ciacho haha :) Moze jak juz osiagne cel to sie skusze na nie.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja uwielbiam gniazdka :-) może i mają sporo kalorii, ale są przepyszne. Ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem, bo często przygotowywała je moja mama. Zawsze z rodzeństwem kłóciliśmy się o ostatnie i mama dzieliła je na nas czworo. Dawno ich nie jadłam, więc chętnie je przygotuje. Ciekawe czy zasmakują moim dzieciom :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.

    Types de groupes sanguins expliqués – A, B, AB et O

    OdpowiedzUsuń
  30. coś pieknego takie ciasteczka! Takiego smaka mi narobilas kochana, że chyba też sobie upieke coś takiego, a jest już naprawde późno więc hmm... poczekam chyba do rana :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Ooo wyglądają jak gniazdka z dobrej piekarni ❤️

    OdpowiedzUsuń
  32. już wiem co dzisiaj zrobię na deserek:) mąż bedzie ucieszony, ale chyba jeszcze wrzuce do tego jakies inne dodatki i bedzie już całkowicie smakowicie i konkretnie :) Moj mąż to uwielbia takie słodkie ciasta, paczki i inne.

    OdpowiedzUsuń
  33. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda pysznie, świetny wpis ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. To są ciastka bardzo kaloryczne, ale i bardzo smaczne. Lukier jest składnikiem obowiązkowym. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Jakie pyszności! Ciastka wyglądają cudownie. Chociaż trzymam dietę to ciasteczka są chyba warte grzechu i sobie kilka takich zrobię. Przecież nie można ciągle siedzieć na diecie i trzeba mieć czasem przerwę ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda to naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  38. Wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ja dzisiaj cheat day mam :D Ciastka wyglądają przepysznie :) Chyba sama spróbuję :D Aktualnie to jestem na redukcji, wiec wiadomo, dieta + peptydy na redukcję:D

    OdpowiedzUsuń
  40. O ja cie, jak ja uwielbiam ten deser :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Namówiłaś mnie! Koniecznie muszę spróbować. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.