Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Wegański kapuśniaczek rozgrzewający


Nie jestem weganką, ale w domu bardzo lubimy praktykować kuchnię warzywną i często gotujemy jakieś wegańskie przysmaki. Naszym odkryciem bez wątpienia była zupa rozgrzewająca z białej kapusty. Po pewnym czasie zaczęliśmy dodawać do niej kiszonkę, dzięki czemu jest jeszcze bardziej smaczna i pożywna. Zapraszam po przepis :)



Receptura:
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 małe ziemniaki
  • mała główka kapusty białej
  • 200 g kapusty kiszonej
  • mała paczka borowików suszonych
  • 200 ml koncentratu pomidorowego (ja daję passaty)
  • 1 łyżka octu
  • pęczek koperku świeżego
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie podsmażamy koło 3 minut. Dodajemy ziele angielskie i kminek. Do garnuszka wlewamy bulion i dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Dodajemy borowiki, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, ocet i gotujemy jeszcze ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem dodajemy koperek, , chili i mieszamy. Poniżej zamieszczam zdjęcie kapuśniaczka bez kapuchy kiszonej i upgrade'owaną wersję z kiszonką :)





Kiedy byłam na diecie Ewy Dąbrowskiej modyfikowałam troszkę ten przepis. Nie dodawałam ziemniaków i grzybów, a cebulkę z czosnkiem dusiłam na wodzie. Wychodziła gęsta i pożywna zupa, dzięki której dużo łatwiej było przetrwać. Tak samo można modyfikować w drugą stronę, zupę zrobić z mięskiem, na pewno świetnie się wkomponuje w taki kapuśniaczek.

Życzę smacznego :)
Herrbata :*

4 komentarze:

  1. Wypróbuję, robię już paszteciki z kapustą z Twojego przepisu :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro zrobię :) Prezentuje się PYSZNIE.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie :) Ja dziś robiłam wegański rosół ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda apetyczne i na pewno niejeden mięso-maniak by się skusił :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.