Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Bigos wegański


Odkąd przeszłam na dietę warzywno-owocową, spędzam bardzo dużo czasu w kuchni. Staram się urozmaicać dietę, żeby nie było monotonnie, żeby się nie zniechęcić. W sobotę postanowiłam zrobić bigos wegański - choć nigdy w życiu nie zrobiłam nawet wersji klasycznej, poza tym bardzo długo nienawidziłam tej potrawy.



Składniki:
-0,7 kg kapusty świeżej
-0,7 kg kapusty kiszonej
-300 g pieczarek
-8 kawałków suszonych grzybków zmielonych na proszek
-2 duże cebule
-2 średnie potarte na duże oczka marchewki
-potarta na drobno gruszka
-szklanka owoców suszonych (ja dałam śliwki, morele, figi, gruszki)
-łyżka majeranku
-łyżka cząbru
-łyżka ziela angielskiego ( mam mielony ;) )
-dwa listki laurowe
-pieprz, sól



Sposób wykonania:
Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na kapce oleju, następnie dodajemy starte marchewki i jeszcze chwilkę podsmażamy. Po ok. 3 minutach dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze troszkę podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
Do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę (świeżą i surową). Dodajemy składniki z patelni, zmielone grzyby, potarta gruszkę, suszone owoce i przyprawy. Zalewamy wodą tak, aby nad kapustą znajdował się 1 cm wody. Całość gotujemy około 2 godziny, do odparowania wody. W razie potrzeby możemy na końcu jeszcze bigosik doprawić.
Inspirowałam się przepisem z bloga - www.olgasmile.com





Na początku bigos wydawał mi się zbyt słodki - ale chyba trafiłam na jakiś owoc, bo potem już smakował wybornie. Jedna z lepszych potraw jaką udało mi się ugotować (dotychczas) na tej diecie. Przepis na pewno będzie stanowił bazę dla mojej wersji klasycznej - bo mój mąż to mięsny jest i w bigosie musi mieć mięsko :) Polecam każdemu - nie tylko weganom i ludziom na diecie warzywno-owocowej. jest naprawdę pyszny!


Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy z udziałem owoców i warzyw, dodajcie swoje linki poniżej... Być może coś nada się na moją dietę? Wystarczy kliknąć poniższy niebieski guziczek z napisem "add your link" :)
 Pozdrawiam serdecznie! Herrbata :*




19 komentarzy:

  1. Nigdy nie łączyłam kiszonej kapusty z suszonymi owocami. Nawet z tradycyjną śliwką. Niemniej danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi zrobiłaś smaka ma bigosik mm :-) ja na diecie nie dała bym rady, ponieważ lubię jeść, jestem kucharzem. Od czasu do czasu muszę też zjeść coś słodkiego z powodu spadku cukru robi mi się słabo :-/ Ale o dietetyce mogłabym rozmawiać godzinami. Jest to tak ciekawy temat że coś :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem kucharzem - ale nie pracuję w zawodzie. Uwielbiam jeść i tematykę gastronomiczną mogę wałkować i wałkować. Myślałam, ze nie dam rady na diecie, ale bardzo mi zależy na oczyszczeniu organizmu... jestem w szoku bo dziś mija dziewiąty dzień!

      Usuń
  3. Przepis super i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze ale mi sie marzy bigos :) i wcale nie musi byc weganski :) mniam ....................

    OdpowiedzUsuń
  5. Mało, ze wegetariański, on jest nawet wegański! Cudownie muszę przetestować :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie lubiłam bigosu i w sumie nie robiłam wege bigosu. Twój jednak wygląda smacznie i chyba w końcu się skuszę :D Niestety nie mam kapusty kiszonej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji klasycznej, często używaliśmy samej świeżej - kwaśność załamie smak, ale z samej surowej też może być pyszny!

      Usuń
  7. u mnie mama zrobiła bigosik, niestety z mięsem. Taką miałam ochote, ale musiałam obejść się smakiem. Teraz pokaże jej ten przepis i w końcu zjem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda całkiem apetycznie. Trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiedziałam że może istnieć wegetariański bigos ;) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis sprawdzony. Dzięki - polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Polecam blog, który bardzo mi pomógł w walce z otyłością - http://zwalczotylosc.pl/ . Naprawdę warto!

    OdpowiedzUsuń
  12. A może znacie miejsce w internecie, w którym znajdę podobne przepisy?
    Ciekawa jestem czy filtrujesz w kuchni wodę do picia i do gotowania? Ja zdecyduje się chyba na montowany pod zlewem filtr molekularny bo smak mojej wody kranowej jest daleki od ideału :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis, ciekawe składniki, wygląda pysznie i mam nadzieje, że i tak smakuje....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.