Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Chrupiąca tortilla z grillowanym kurczakiem - pyszny przepis


Kilka dni temu zrobiłam interes życia i kupiłam patelnię grillową. Nie zastanawiałam się zbyt długo czy brać, ponieważ kosztowała  zaledwie 24,99 zł. Myślałam, że po pierwszym użyciu niewiele z niej zostanie - a jednak chyba jest wielorazowego użytku. Z okazji udanych zakupów postanowiłam przyrządzić jedno z moich ulubionych dań - tortillę z grilowanym kurczakiem





Składniki:
- 4 placki do tortilli (polecam przepis Agnieszki na placki z siemienia lnianego)
- 200g piersi z kurczaka
- cebula
- papryka
- marchewka
- cukinia
- por
- potarty ser (wedle uznania)
- sól, pieprz, papryka ostra

Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, kroimy na drobniejsze kawałki i przyprawiamy. Grillujemy na patelni aż się mięso ładnie zarumieni. Na drugiej patelni dusimy warzywa. Ja używam mieszanki chińskiej, ale wszystko zależy od naszych osobistych smaków i gustów. Gotowe miksy na pewno pomogą zaoszczędzić nam czas. Do warzyw można dodać sos chiński "mango" i "słodkie chili", nadaje charakteru całej potrawie. Chrupiące mięsko łączymy z miękkimi warzywami. Gotowym farszem i potartym serem nadziewamy placki tortilli, które jeszcze chwilkę grillujemy, żeby nadać chrupkości ciastu i rozpuścić ser. Tortilla najlepiej smakuje podawana na sałatce greckiej, polana sosem winegret.












Patelnia próbę przetrwała, a myśmy się bardzo najedli ;) Myślę, że zakup mi sie udał - zwłaszcza że już dawno chciałam ja mieć <3 A tortilla pyszota, polecam :*
A co u Was dzisiaj na obiad?
Buziaki, Herrbata


Niektóre zdjęcia tortilli robiła moja siostra, Agnieszka - zapraszam na jej bloga fotograficznego - KLIK KLIK KLIK

21 komentarzy:

  1. Mniam! Bardzo lubię gotować, więc i przepisy chętnie czytam :)
    Polecam samodzielne wykonanie tortilli - są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż kupne. Wystarczy tylko zagnieść 2 szklanki mąki pszennej z łyżką oleju, szczyptą soli i około pół szklanki wrzątku, odstawić na 10 minut pod ściereczką, uformować placki i smażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty. Pycha. Robię je średnio co kilka tygodni, do tego przygotowuję hummus i mam pyszną i zdrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ile plackow wystarcza przepis :)

      Usuń
    2. Na 8 :)
      Napisałam pół szklanki wody - upewniłam się teraz w przepisie, dokładnie jest to 160 ml.

      Usuń
  2. Ojej ale bardzo apetycznie wyląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda :)
    Zapisuje przepis i na week będę robić .

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam! Nie wiem czemu, ale w zyciu nie jadlam tortilli:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochałam się w tym przepisie - jest kurczak, warzywka, tortilla i proste przygotowanie! Już wiem, co jutro będę miała na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdzie kupiłaś taką patelnię?
    Ja też dzisiaj miałam tortillę na obiad! Ale moja nie wyglądała tak apetycznie jak Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. RTV AGD, ponoć jakiś czas temu były w promocji za 14 zł :x

      Usuń
  7. Kurcze, patelni takiej nie mam. Spróbuję na zwykłej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. farsz można zrobić na zwykłej patelni, a placki dać na koniec na chwilę do piekarnika :)

      Usuń
  8. Te placki są kupne czyli nie nadają się do jedzenia tyle tam dziwnych rzeczy składzie.A sądziła że to porady jak zdrowo jeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie - moje placki są kupne, ale przy wymienianiu składników podałam link do ciekawskie.pl, gdzie Agnieszka zdradza wspaniały przepis na placki z siemienia lnianego :) Niestety, w moim przypadku nie da się zawsze zjeść zdrowo - nie każdy ma czas wypiec swoje. Ale porady są i szczerze polecam skorzystać z przepisu Agnieszki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Mój mąż robi podobne danie... Pychoyka ��

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają na bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie ;) ja robię z kapustą pekińską, ale tą tortillę na pewno zrobię :)
    Zapraszam do nas, http://patrycjaannawioletta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.