Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Frytki z selera


Seler wiedzie prym w dietach odchudzających i oczyszczających (w kilogramie korzenia jest zaledwie 400 kalorii!) , a przy tym ma wysokie walory smakowe i jest bogaty w różne witaminy i minerały.
W tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach, w zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Bulwa ta zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.
Dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn, które dostarczamy na przykład w pożywieniu. Pobudza przemianę materii, jednocześnie usuwając szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który niewydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle). Dlatego jedzenie selera, oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może przynieść ulgę obolałym stawom.
Seler wzmaga produkcję żółci, zapobiegając przy tym jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni). Ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia (nawet te, wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych). Dieta bogata w seler zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.Bulwa selera odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy.




Dlatego warto wzbogacić menu o dania z selera, a dziś proponuję Wam frytki :)

Frytki z selera

Składniki (na 3,4 osoby):
duży korzeń selera
łyżeczka oliwy
przyprawy

Obieramy bulwę i kroimy ją na półcentymetrowe plastry, a następnie w paski. Wrzucamy słupki do miski i posypujemy ulubionymi przyprawami. Ja dodałam papryki (słodkiej i ostrej) oraz "gotowca", przyprawy do ziemniaków. Do frytek należy dodać również łyżeczkę oliwy i dobrze ją wymieszać, aby pokryła każdy słupek. Frytki pieczemy w temperaturze 200 °C przez około 40 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące. Ja swoje przyrządziłam we frytownicy beztłuszczowej Purifry, ale można użyć do tego zwykłego piekarnika ;)










Omniomniomniom! Frytki są bardzo ciekawe w smaku - lekko słodkawe, delikatnie pikantne, chrupiące i po prostu PRZEPYSZNE! Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Nawet nie wiedziałam, że seler jest tak wartościowy! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, jak i włączyć seler do codziennych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam surówkę z selera. ścieram surowego na tarce o grubych oczkach, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję sparzone rodzynki , majonez wymieszany z jogurtem naturalnym , solę i pieprzę . jak dla mnie pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna jest też po prostu z jabłkiem [seler ścieram na małych oczkach, jabłko na dużych], dodaję jogurt z małą łyżeczką majonezu i.... tyz piknie!

      Usuń
    2. Od dzieciństwa jadłam surówkę piękności- seler utarty na grubych oczkach, marchewka, jabłko, pomarańcza, orzechy, rodzynki i sok z cytryny i trochę jogurtu naturalnego. Wersję można rozbudowywać np o inne owoce i bakalie. Ja ostatnio o granatu i żurawiny. Pychotka i prawdziwa bomba witaminowe.

      Usuń
  3. Zabieram się do zrobienia tych frytek już chyba rok, za każdym razem jakoś nie mam weny. Twój przepis jest dość prosty i czytelny więc może w weekend spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię selera ale frytek jeszcze z niego nie robiłam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko, ale mam smaka na to, jutro koniecznie zrobie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię frytki z selera - robię je bez tłuszczu, na kolację potrafię zjeść sama kilogram takich frytek - czy to prawda, że można je jeść bez ograniczeń (jak ponoć 90% warzyw) czy może powinnam się jednak hamować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe i poddanie niewielkiej obróbce warzywa jedz do woli

      Usuń
    2. Ciekawostka- seler korzeniowy jest b. malo znany w krajach anglosaskich - w Szwecj troche bardziej, w Anglii chyba tylko znany przez imigrantow! Oni jedza tylko seler naciowy. Mieszkam w obu tych krajach.

      Usuń
  7. wyglądają jak normalne frytasy:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam frytki z selera dwa tygodnie temu, są pyszne, muszę powtórzyć

    OdpowiedzUsuń
  9. No tak, 1 w nocy a ja zglodnialam. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Próbowałam.... ale niestety nienawidzę selera, mój żołądek od razu po zjedzeniu jednej frytki ją odrzucił :P ktoś ma podobną reakcję żołądka po selerze ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Też polecam frytki z selera. Często stanowi on u mnie w kuchni część składową tzw. Chińskiego dania. Frytki z selera ,+ mocno zeszklona cebula+ pierś z kurczaka w paseczkach otoczona przyprawami roztrzepanym jajem i mąka ziemniaczaną usmażona. Wszystko razem z dużą ilością czosnku wpada do jednego gara i chwilę się dusi. Podaję z ryżem i ostrym czosnkowym sosem z pomidorów. Rewelka, polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. a czy można je przyrządzić na patelni? jakiego tłuszczu można wtedy użyć? czy koniecznie trzeba je polać olejem z oliwek? używam jednynie masła klarowanego i oleju kokosowego, czy mogę użyć któregoś z tych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło klarowane raczej odpada, spali się zanim frytki się usmażą. Olej kokosowy prędzej - ale nie wiem, nie smażę na nim.

      Usuń
    2. Ja tez uzywam prawie wylacznie olej kokosowy i mysle ze mozna na nim usmazyc frytki, ale trzeba unikac silnego ognia, olej kokosowy nie moze byc uzyty na ostrym ogniu, smazyc powoli.

      Usuń
    3. polecam usmażyć na smalcu,są super...polecam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.