Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Sok z Marchwi - dla zdrowia, dla samopoczucia


Jak dobrze wiemy, kosmetyki to nie wszystko. Wiele zależy od tego co jemy, jaki tryb życia prowadzimy. I nie myślcie, że witamina w tabletce wystarczy! Przecież produkty pełne wartościowych składników są na wyciągnięcie ręki!
Soki z warzyw są pyszne, a w porównaniu z tymi owocowymi - dużo mniej kaloryczne. To bomby witaminowe.
Dziś chciałam Wam przedstawić zalety soku z marchwi:)

Świeżo zrobiony sok z marchwi jest uważany za naturalny eliksir. Poprawia odporność i witalność, normalizuje metabolizm i masę ciała, uspokaja system nerwowy. Dlaczego sok z marchwi jest tak przydatny?


Napój marchewkowy jest multiwitaminą i cennym środkiem spożywczym. Sok zawiera witaminy A, B, C, E, D, PP, K, jak również szeroką gamę minerałów tj. magnez, wapń, jod, żelazo, potas, kobalt, sód i związki flawonowe. Ponadto świeża marchew jest bogata w słodkie zapachy, które pobudzają pracę różnych enzymów. Te z kolei chronią organizm przed wirusami i bakteriami. 



Sok z marchwi jest głównym źródłem beta karotenu, a karoten jest prowitaminą dla witaminy A (2 części karotenu to równowartość 1 części witaminy A).
Witamina A jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrost kości i zębów.
Zdrowie naszych włosów, skóry, paznokci w dużej mierze zależą od witaminy A. Dlatego jest ona często w składzie kosmetyków dla skóry i włosów. Może to być szczególnie ważne dla skóry suchej i podatnej na trądzik. Pomaga skórze w zachowaniu wilgoci, dzięki czemu skóra jest bardziej elastyczne i miękka. Pomaga także w walce z oznakami starzenia jak zmarszczki. Może być także pomocna w zmniejszaniu rozstępów, czy objawów łuszczenia się skóry. Witamina A wspomaga wiele kluczowych procesów do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ta witamina jest także bardzo ważna dla naszego wzroku. Jest to silny przeciwutleniacz, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników na komórki i tkanki naszego ciała. Napój ten powinny popijać wszystkie zdrowe kobiety, gdyż karoten ma wpływ na poprawę syntezy żeńskich hormonów płciowych, co pozwala dłużej pozostać młoda, seksowną i piękną.

Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, sok z marchwi używany jest w onkologii. Marchwiowy drink daje doskonały efekt poprzez hamowanie komórek nowotworowych i wzmacnianie zdrowia, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób jak rak, choroby serca. Wpływa na zachowanie wilgotności w błonach śluzowych dróg oddechowych, układu pokarmowego itd.
Systematyczne stosowanie napoju przyczynia się do wzmocnienia układu nerwowego i zwiększa funkcje ochronne. Sok z marchwi w najlepszy sposób wpływa na proces trawienia, poprawia pracę wątroby, woreczka żółciowego, nerek, jak również dostarcza żelazo. Napój ten ma korzystny wpływ na witalność i odporność, poprawia krew, uspokaja układ nerwowy, normalizuje poziom cholesterolu i oczyszcza organizm. 
Napój ten jest dobry do picia podczas przyjmowania antybiotyków, gdyż osłabia toksyczne działanie tych leków na organizm. Szczególnie cenny jest sok z marchwi dla matek w ciąży i kobiet karmiących (znacznie zwiększa jakość mleka). 
Pamiętajmy, że wszystko w nadmiarze szkodzi i nie przesadzajmy z "witaminizowaniem".

Sok z marchwi najsmaczniejszy jest świeżo wyciśnięty z naszych polskich marchewek. Dla osób bardziej leniwych, lub nie posiadających sokowirówki polecam jednodniowe Marwitki. Soczki te są dostępne w różnych większych sklepach, a także na rynkach, handelkach. 200 ml możemy kupić za ok 3, 4 zł. Bardzo dobre są też soczki Tymbarku, które też są 100% marchwiowe, ale są pasteryzowane, przez co nie smakują już tak cudownie ale wciąż mają swoje magiczne właściwości :) Można je dostać w Biedronce za ok 2,30 zł. Wszelakie przecierowe typu Kubuś odradzam - to już nie to samo:) ale co kto woli.




Sok marchwiowy pity każdego dnia nada naszej cerze ładny koloryt, nada włosom blasku i wzmocni paznokcie :)

32 komentarze:

  1. "ale są pasteryzowane, przez co nie smakują już tak cudownie ale wciąż mają swoje magiczne właściwości"
    Co to za bzdura? Jakie autor ma pojęcie o tym co napisał? Wszelkie kupne soki nie są warte nawet złamanego grosza.

    Pasteryzacja jest procesem stosowanym w technologii żywności, mającym na celu przedłużenie trwałości produktów spożywczych poprzez zniszczenie drobnoustrojów i enzymów zawartych w tych produktach. Proces pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktów żywnościowych w temperaturze 60 - 100 °C w czasie od kilku do kilkudziesięciu minut. Pasteryzacja dość skutecznie uśmierca większość drobnoustrojów wywołujących psucie się produktów spożywczych, a więc wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Mankamentem tej metody konserwowania żywności jest to, że w wysokiej temperaturze zniszczone zostają także witaminy i minerały, szczególnie witaminy z grupy B oraz sole wapnia organicznego, które rozpadają się na nieprzyswajalny wapń nieorganiczny.

    Tymczasem w procesie przemiany materii powstają toksyczne produkty tej przemiany. Do dezaktywacji produktów przemiany materii niezbędny jest wapń organiczny, zaś do ich wydalenia organizm zużywa witaminy i enzymy, które w normalnych warunkach znajdują się w zjedzonym pożywieniu. W produktach pasteryzowanych tych substancji nie ma, więc organizm witaminy musi pobierać z zapasów tkankowych, a enzymy stworzyć sam, też z zapasów. I tak to działa... dopóki organizm takie zapasy posiada.
    http://portal.bioslone.pl/obalanie-mitow/konserwowanie-zywnosci#pasteryzacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soki Tymbarku są pasteryzowane w niskiej temperaturze - owszem, nie są w pełni wartościowe,ale nie jest też to szkodliwy, pusty produkt. Ma wiele witamin i minerałów, gdyż nie wszystko jest utracone podczas tego procesu.
      Pojęcie mam takie, że jestem technikiem usług gastronomicznych i uczyłam się na zajęciach o pasteryzacji. Ludzie od lat używają tej metody, sami pasteryzujemy również - wątpię że ta od lat znana metoda jest toksyczna.
      Zresztą słyszałam wiele negatywnych opinii na temat portalu bioslone...
      Polecam poczytać tutaj, o metodach utrwalania żywności : http://dobresoki.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=68

      Tu dla przykładu wartości pasteryzowanego, naturalnego soku z jabłek i marchwi - http://www.fitwit.pl/ile-kalorii/244,1212,soki/sok_bio_marchwiowo__jablkowynaturalnypasteryzowany.html. Myślę, że jego skład jest bardzo przyzwoity!

      Usuń
    2. Więc proszę nie pisać "co to za bzdura", chyba że sam/sama jesteś technologiem ;) i jakieś nowości wyszły ostatnio :D

      Usuń
  2. "Wszelkie kupne soki nie są warte nawet złamanego grosza." Czyli według autora komentarza, jednodniowe, niepasteryzowane również?

    BTW Ciekawy artykuł! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiadomo - nie ma jak domowe, świeże soki. Ale tym "sklepowym" nic nie jest :) Jednodniowe są pełnowartościowe - podawane schłodzone i w szkle są wspaniałe :) A pasteryzowane nie trują, są trochę mniej bogate w składzie ale również zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto zaznaczyć, że świeży domowy sok, stojący przez powiedzmy cały dzień na dodatek w miejscu nie zacienionym, również jest zubożały w składzie. Nie tylko podwyższona temperatura ujmuje wartości żywieniowe, ale i światło słoneczne i dłuższy kontakt z tlenem. Warto więc czytać skład i wybierać te najbogatsze w witaminy i minerały (nie w cukier;) ), albo zrobić w domku i wypić do dna!:)
    Pozdrawiam
    Artykuł iście smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A CO ZE WSZYSTKIMI NAWOZAMI ZAWARTYMI W ŚWIEŻYCH WARZYWACH, METALAMI CIĘŻKIMI? Czy to prawda, że zostają w wytłokach?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mam pyszna marchewkę w ogródku, bez chemii . Mój synek od 6 miesiąca życia pił codziennie taki soczek. Przestałam mu podawać zima bo również obawiam się chemii. POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  7. jak najlepiej przygotowac taki sok w domu ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sok 200ml za 3,40 zł może odstraszać, dlatego polecam kupować bezpośrednio w punktach Marwitu (tzw. Wyspy Zdrowia), gdzie codziennie obowiązuje promocja- dwa soki za 5zł, w efekcie jeden to koszt 2,50zł. Myślę, że fajnie byłoby umieścić tę informację w artykule, bo może zachęcić więcej osób do korzystania z dobroci świeżych soków : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, przeedytuję wpis. Artykuł powstał dwa lata temu - promocje zmieniają się a ja nie jestem w stanie wszystkiego śledzić i zmieniać artykułu co chwilkę ;)

      Usuń
    2. Oj nie zwróciłam uwagi na datę... przerzuciło mnie tu z Wiem Co Jem : )

      Usuń
    3. Bo chyba nawet nie ma widocznej daty :) Muszę odnaleźć Te "Wyspy Zdrowia" ;)

      Usuń
  9. A są jakieś wiarygodne źródła badań, co gdzie i ile? Bo tak śledzę od jakiegoś czasu różne fora i blogi o żywieniu i tak naprawdę wszędzie jest to samo, ale nie widzę pokrycia w badaniach naukowych, odnośnikach do takich badań. Teksty typu słyszałam, czytałam itd są mało przekonywujące jeśli nie ma źródła badań. Ja już dawno z przymrużeniem oka traktuję to co piszą na większości portalach, bo tylko jeden kopiuje drugiego...a jeszcze nie znalazłam serwisu, który wiarygodnie prezentuje swoje artykuły.

    Mogę jedynie potwierdzić na podstawie obserwacji swojego organizmu. Od miesiąca niemal codziennie piję soki na bazie marchwi, wcześniej z marwitu teraz z własnej wyciskarki. Różnicę odczułam aktualnie w paznokciach. Żadne preparaty nie zdziałały tyle co sok. Są twarde i błyszczące mimo lakierowania. Wcześniej wytrzymywały 1-2 mycia naczyń, 1 lakierowanie a potem kilka tygodni odpoczynku, żeby odrosły i przestały się łamać, rozdwajać. Aktualnie nie mam tego problemu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Nawet badania nie są wiarygodne, gdyż często słyszymy "z najnowszych badań wynika, że myliliśmy się..." i z każdą chwilą wszystko się zmienia. Zdrowe brokuły okazują się rakotwórcze a pyszne rodzynki toksyczne. Ja bazuję na książkach - ponieważ jestem technikiem usług astronomicznych, posiadam ich jeszcze wiele ze szkoły. Ponieważ to blog, chcę tu pisać przyjemnie i lekko, bez zbędnych informacji na temat badań, czy dowodów naukowych. Nie powielam też treści, nie kopiuję. Mój blog jest o zdrowiu i urodzie a ja chciałabym pokazać, że piękna nie wydobędziemy samym kosmetykiem :)
      Czasami wystarczy przeanalizować skład produktu, zobaczyć co i w jakich ilościach posiada. Znając działanie witamin, (czy innych składników) już wiemy na co ten produkt będzie wpływał :)

      Usuń
    2. Brokuły rakotwórcze?? :O Dopiero co czytałam że mają działa antyrakowe.... możesz napisać coś więcej?

      Usuń
    3. Nie wierzę w te plotki i nie będę podawać dalej takich niepotwierdzonych głupot ;P. Dowiedziałam się o tym, bo ktoś kiedyś skomentował właśnie w ten sposób mój pozytywny wpis o brokułach :) Że piszę nieprawdę, że są szkodliwe i w ogóle samo zło. Ja też czytałam dużo pozytywów o nich i wolę wierzyć w tę "szkołę" :)

      Usuń
    4. Ach rozumiem, jak tak to też to puszczam mimo uszu ;) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Zaraz zaraz czy jeden z wpisów sugeruje, że pasteryzacja niszczy wszystko co dobre w sokach? Czy to znaczy, że jak zrobiłam i pasteryzowałam na zimę soki z aronii to straciły one swoje właściwości i witaminy? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda obróbka okraja warzywa i owoce z witamin i innych składników... ale nie całkowicie! proszę się nie martwić, osoba komentująca wprowadziła panią w błąd.

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź :)

      Usuń
  11. MAM 55 LAT ZAUWAŻYŁAM ŻE JAK PIJĘ SOK MARCHEWKOWY TO MAM POMARAŃCZOWE DŁONIE I KOLEŻANKA POWIEDZIAŁA MI ŻE NIE MOGĘ PIĆ WIĘCEJ NIŻ RAZ W TYGODNIU BO MOJA WĄTROBA COŚ TAM NIE PRZERABIA I DLATEGO JEST TAKA REAKCJA;D CZY TO PRAWDA ? BO BARDZO MI SMAKUJE ALE NIE WIEM CZY MOGĘ PIĆ SOK MARCHEWKOWY;( CZY KTOŚ MI POMOŻE I WYPOWIE SIĘ NA TEN TEMAT ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko używane w nadmiarze może być szkodliwe. Także sok z marchwi. Mój syn uwielbia sok z tego warzywa, ale niestety tak jak Pani miał pomarańczowe dłonie i spody stóp. Lekarz, podczas kontroli zasugerował, abym ograniczała mu ilość wypijanych napojów z dodatkiem marchwi i starała się rozcieńczać sok pół na pół z wodą...

      Usuń
  12. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach. W soku z marchwi przecież nie ma tłuszczu. W takim razie jak ta witamina zostanie przyswojona przez organizm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karoteny, aby mogły wykazać działanie muszą zostać poddane konwersji do retinolu podczas absorpcji przez ścianę jelita cienkiego. Niemal połowa wchłanianych karotenów ulega konwersji a jedynie 1/4-1/6 jest wykorzystywana. Absorpcję ułatwia obecność tłuszczów pokarmowych, obecność hormonów tarczycy, tokoferoli i kwasów żółciowych. Zatem jak widać tłuszcze nie są niezbędne w przyswajaniu B-karotenu a jedynie wzmagają jego wchłanialność z jelit.

      Usuń
  13. A ja mam pytanie. Jak wygląda proces zagęszczania soków. Prawie wszystkie soki dostępne w sklepach są produkowane z "soków zagęszczonych'. Nie wydaje mi się aby było to mega zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam ja od wielu lat przez cały rok piję sok marchew - seler naciowy ,soku z marchwi jest 100ml.,a robię sok w poniedziałek 200ml. do tego 2 łodygi selera,pół wypijam od razu a reszte chowam do lodówki i piję we wtorek,środa przerwa czwartek i piątek znowu piję sobota przerwa niedziela i poniedziałek piję sok i tak cały rok co dwa dni przerwa i nigdy nie miałam i nie mam żółtych rąk czy skóry,kiedyś piłam tylko sok z marchwi ale po 100ml.Więc ta dawka soku jest bezpieczna.Ja nie jestem za kupowaniem soków,fakt że to szybko i nie trzeba obierać marchwi a potem myć sokowirówki,ale dla zdrowia o wiele lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem technikiem żywienia powiem tyle wszelkie soki pasteryzowane nie są złe wszystko zależy od składu jaki posiadają jeżeli w soku jest 20 % owoców a reszta to nie wiadomo co to ten sok odłóżmy z powrotem na regał i wybierzmy ten droższy nie dosładzany i bez konserwantów ze 100% owoców. A pasteryzacja polega na trzymaniu tego soku w odpowiedniej temperaturze na określony czas pasteryzacja to nic złego.

    OdpowiedzUsuń
  16. Polecam przejsc na diete sokami. Soki najlepiej spozywac swiezo wyciskane.Oczywiscie owoce i warzywa powinny byc z dobrego zrodla.Wazna jest tez wyciskarka,najlepiej wolnoobrotowa np:terapiasokami.pl/wyciskarka-kuvings-c9500.Wowczas dostarczamy organizmowi niezbednych witamin i enzymow.Tego soki ze sklepu ci nie dadza.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.