Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Kiełki pieprzycy - czyli rzeżucha :)

Ostatnio posiałam rzeżuchę :) Wiem, że do Świąt jeszcze trochę, ale naczytałam się o niej tyyyyle pozytywów, że postanowiłam dodać ją do menu na stałe. Dzisiaj dzień żniw - wyjadłam połowę korytka. Trzeba posadzić kolejne nasionka! Tymczasem poopowiadam Wam troszkę o tej roślinie :)


Pieprzyca siewna (Lepidium sativum) znana jest również jako rzeżucha siewna lub rzeżucha ogrodowa. W Polsce sieje się ją głównie w okresie wielkanocnym, ale ze względu na swoje właściwości powinniśmy sięgać po nią częściej. Spożywanie kiełków pieprzycy ma korzystny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci, pobudza przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego. Rzeżucha działa moczo- i żółciopędnie oraz krwiotwórczo. W starożytnej Europie roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych jako środek pobudzający, poprawiający urodę i regulujący zaburzenia tarczycy.


Rzeżucha to prawdziwa bomba energetyczna, świetna na wiosnę, gdy wiele osób odczuwa niedobór witamin i minerałów. Zasila organizm, buduje jego odporność. Jest bogata w łatwo przyswajany jod, który łagodzi dolegliwości reumatyczne i jest przydatny w profilaktyce chorób tarczycy. Ponadto zawiera pewne ilości witamin: A, B1, B2, E, PP oraz siarkę, chrom, potas, mangan, magnez i wapń - pod względem wartości odżywczej przewyższa wiele warzyw.
Jedzenie pieprzycy zaleca się osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, natomiast zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami
Roślina ta ma właściwości oczyszczające organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy. 
Kiełki rzeżuchy są też świetnym kosmetykiem, poprawiają wygląd skóry i paznokci, znikają wysypki i egzema. Roślina leczy trądzik i łojotok. Świeżym sokiem można przemywać twarz, by rozjaśnić plamy, piegi i przebarwienia. 
Rzeżucha a włosy? 
Poprzez zawartą w niej siarkę, krew nasycona tym pierwiastkiem pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo pobudzi włosy do wzrostu sok z rzeżuchy wcierany we włosy!


Roślina ta jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Nadaje się nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju, sałatek, surówek, zup, sosów czy masła.
Osoby, które systematycznie ją jadają (nie tylko wiosną, ale przez cały rok), rzadziej się przeziębiają i generalnie lepiej się czują.

Nie powinniśmy jednak przesadzać z ilością! Rzeżucha działa moczopędne i może wywołać zapalenie pęcherza - dlatego nie powinno się jeść jej więcej niż 3 łyżki dziennie.

Rzeżuchę bardzo łatwo można hodować. Wysiewamy nasionka na delikatnie mokrą bibułkę, watę lub ligninę. Korytko z rzeżuchą powinno stać w jasnym i ciepłym miejscu. Codziennie od dnia posadzenia należy podlewać nasiona. Pierwsze kiełki rzeżuchy powinny się pojawić już drugiego lub trzeciego dnia. Niektórzy preferują jedzenie rzeżuchy we wczesnym stadium rozwoju tj. około 3-6 dnia od posadzenia. Po 10 dniach rzeżucha osiąga swoją finalną postać. 
Należy dbać by nie zakwitła bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku.

23 komentarze:

  1. Krwiotworcza? Muszę posiac może na moja anemię pomoże :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wieloletnia anemię wyleczyłam tylko natką pietruszki. Zjadałam pęczek dziennie ok. 1 miesiąca.
      Wyniki zmieniły się radykalnie. Polecam i pozdrawiam.

      Usuń
  2. ja też uwielbiam rzeżuchę!!!! ważna informaję przekazałaś odnośnie wpływu na nasze włosy:) być może zacznę sadzić ja nie tylko od święta jajka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święto jajka? Nie znam, ale za to znam Święta Wielkiej Nocy ;)

      Usuń
  3. Dziecinnie proste ;) ale jakoś każdy niby wie, ze zdrowie ale jakoś mówi sobie pooootem :D https://www.youtube.com/watch?v=6PGAIknLi1o

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, na porost! Jutro sieję rzeżuchę, tym bardziej, że bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zbieram się do posadzenia rzeżuchy już od jakiegoś czasu... nawet nie wiedziałam, że jest dobra na tarczycę :D zaraz lecę posiać!

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie rośnie od chyba 4 dni i już całkiem duża jest :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w domu rzeżucha to wyłącznie wielkanocna ozdoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie rośnie już drugie korytko ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zaczynam rzeżuchową dietę!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dobrze, że mi o niej przypomniałas. uwielbiam rzeżuchę :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sok z rzeżuchy jako wcierka? To mnie zainteresowało :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ją lubię I wczoraj wylądowała na mojej kanapce :)
    Pomysł z wcierką bardzo ciekawy, ale odrobinę obawiam się zapachu...

    OdpowiedzUsuń
  13. zawsze przed nią uciekałam, ale odkąd wiem, że przyspiesza porost to patrzę na nią milszym okiem:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię ją :) Muszę zasiać

    OdpowiedzUsuń
  15. Pamiętam czasy dzieciństwa:):)

    OdpowiedzUsuń
  16. Od dziecka uwielbiam rzeżuchę, najbardziej mi smakuję na kanapkach w połączeniu z plasterkami pomidorka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rośnie mi właśnie na oknie to witaminowe cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję bardzo. Smakuje mi rzeżucha z pastą z białego serka i śmietany.I dodaję ją często do wielu past do chleba.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jest bardzo smaczna,moja córeczka 5 letnia ją uwielbia.Siejemy rzeżuche często

    OdpowiedzUsuń
  20. niezły sposób i wykonanie sukces tkwi w prostocie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.