Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Słodki sok z kalarepy


Pisałam już na blogu o kalarepie, ale przypomnijmy krótko jej podstawowe właściwości :)
- poprawia funkcjonowania układu trawiennego
- przyspiesza wydzielanie żółci
- pomocna w leczeniu zaparć
- usuwa toksyny
- działa antynowotworowo
- neutralizuje wolne rodniki
- utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi
Kalarepa bogata jest w witaminy B, C, K, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo, fosfor.  Warzywo to zawiera luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Korzystnie wpływa także na układ trawienny, dzięki zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywane w leczeniu zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie.
Kalarepka zaliczana jest do warzyw nieuczulających, dlatego można ją podawać dziecku od szóstego miesiąca życia. Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna. 
100gram kalarepy to jedynie 27kcal!
Ja kalarepkę obieram, kroję w talarki i chrupię ze smakiem i to kilka razy w tygodniu... UWIELBIAM! Ostatnio jednak postanowiłam zmienić troszkę przyzwyczajenia i zaczęłam pić sok kalarepkowy :)
Świeży sok z kalarepy dorównuje wartością witaminową sokom z pomarańczy i cytryn,
może być stosowany do płukania ust w silnych stanach zapalnych dziąseł. Jego regularne picie zapobiega natomiast uciążliwym krwotokom z nosa oraz zmniejsza i łagodzi skutki zatruć alkoholowych czy narkotykowych.

Jak przygotować sok z kalarepy?
Na sok wybieramy kalarepki młode i jędrne, stare lub przerośnięte są łykowate i niesmaczne. Odcinamy poplamione i więdnące liście, następnie myjemy warzywo pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszoną kalarepę cienko obieramy, kroimy i wyciskamy w sokowirówce sok z warzywa i liści.
Najwięcej witamin znajduje się w młodych liściach i górnej części kalarepy.  Soki, szczególnie w ciepłe dni, powinno się rozcieńczyć niedużą ilością wody.

A jeśli czysty sok nam się znudzi, zawsze można urozmaicić...

Sok z kalarepy i ogórka
  • średnia kalarepka
  • 2 świeże ogórki
  • siekany mały ząbek czosnku
  • posiekany świeży koperek
  • siekana świeża natka selera korzeniowego
  • woda
Warzywa myjemy, obieramy skórkę i grubo kroimy. Wyciskamy sok, przyprawiamy i rozcieńczamy wodą.

Sok z kalarepy i jabłka
  • średnia kalarepka
  • 2 jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • siekana świeża natka selera korzeniowego
  • woda
Kalarepę wymyć, zdjąć skórkę, jabłka wymyć, pokroić w cząstki i odrzucić gniazda nasienne. Wycisnąć soki, przyprawić i rozcieńczyć wodą.

Sok pomidorowo-kalarepkowy
  • 125 ml soku pomidorowy (ja dodaję z kartonika)
  • średnia kalarepka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeży siekany koperek
  • woda
Kalarepkę przecisnąć przez wyciskarkę do soków, dodać sok z cytryny i pomidora, posypać koperkiem i rozcieńczyć wodą.

Napój z kalarepy i czerwonych porzeczek
  • średnia kalarepka
  • 35 dag porzeczki czerwonej
  • 1,5 szklanki wody przegotowanej
  • 2 łyzki miodu
  • szczypta soli i szczypta pieprzu
Kalarepę umytą, obraną przecisnąć przez wyciskarkę. Porzeczki przetrzeć przez sito. Sok z kalarepy wymieszać z przetartymi porzeczkami i przegotowaną wodą. Dodać miód, posolić, wymieszać.


Kto powinien unikać kalarepy?
Ze względu na obecność szczawianów, kalarepy nie powinny jeść osoby z kamicą nerkową. Warzywo to wykazuje również działanie podrażniające, dlatego należy z niego zrezygnować w przypadku chorób wrzodowych i schorzeń przewodu pokarmowego np. zapalenia błony śluzowej żołądka.

Kochani, smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ale piekne, kreatywne zdjecia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przekonałaś mnie :) Regularnie piję świeżo wyciskane soki, lecz z kalarepy jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak może być dość specyficzny, ale patrząc na wartości, to trzeba spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swego czasu robiło się u nas w domu gołąbki w liściach kalarepy - polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.