Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Mus czekoladowy - łatwy przepis

Nie od dziś wiadomo, że czekolada jest dobrym afrodyzjakiem :)
Prowadzone badania nad afrodyzjakami dowodzą, że czekolada jest jedną z substancji, które najsilniej wzbudzają pożądanie. Po zjedzeniu czekolady ochota na seks rośnie, jednak niestety – ten słodki przysmak nie wpływa na ogólną jakość intymnego zbliżenia.
Czekolada zawiera liczne substancje, które wykazują działanie psychoaktywne. Należą do nich fenyloetyloamina, anandamin, teobromina i kofeina. Substancje te powodują wzrost stężenia neuroprzekaźników w mózgu (miedzy innymi serotoniny, zwanej hormonem szczęścia), co odczuwamy jako poprawę nastroju. Czekolada pozwala także zmniejszyć uczucie stresu i ma działanie antydepresyjne.

Z uwagi na fakt, że czekolada jest produktem wysokokalorycznym, powoduje również wzrost wydolności fizycznej, zwiększa wytrzymałość oraz dodaje sił. Związki zawarte w czekoladzie przyspieszają także regenerację organizmu po dużym wysiłku.
Więc może tak pyszny deser na bazie czekolady? Czemu nie :)

Składniki potrzebne do wykonania musu
250 ml śmietany 36%
100 g ciemnej / gorzkiej czekolady ( 1 tabliczka)
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
1 białko
1 łyżka masła

Sposób wykonania
Jajka umyć. Ułożyć na sicie i polać wrzącą wodą.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. (Naczynie z pokruszoną czekolada stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Dno naczynia nie może dotykać powierzchni wody.)
W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Śmietanę odstawić do lodówki.
Czekoladę, która się nam właśnie rozpuściła, wymieszać. Zdjąć z garnka z gotującą się wodą, odstawić, aby trochę ostygła.
Do lekko ciepłej czekolady dodać 2 żółtka, wymieszać.
Białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Delikatnie wymieszać z czekoladą.
Masę czekoladową delikatnie lecz dokładnie wmieszać w bitą śmietanę.

Deser przełożyć do kieliszków, odstawić na godzinę do lodówki. Polecam podawać z truskawką, bo deser jest baaardzo słodki!




5 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) Jak apetycznie to wygląda <3 Ja niestety teraz jestem na diecie :(


    W wolnej chwili zapraszam do mnie na news;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też na diecie (witaj w klubie) ;p Wypróbowałam ten przepis na Walentynki :)

      Usuń
  2. Przepis już zapisany. Na pewno skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę tego kremu użyć na torcie, nie spłynie mi z boków??

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.