Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Oliwa z oliwek oliwie nie równa - jaką wybrać?


Czy oliwa z oliwek powinna zagościć w naszej kuchni? Jeśli tak, to jaką wybrać, czym się kierować przy zakupie? Czy oprócz "kuchennych" właściwości znalajdziemy dla niej inne zastosowania? Zapraszam na dzisiejszy post, który pomoże odpowiedzieć Wam na powyższe pytania :)

Na początek kilka właściwości oliwy z oliwek...

Oliwa z oliwek zawiera duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Pomaga przy miażdzycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.
żródło : www.doz.pl

Oliwa jako kluczowe źródło kwasów jednonienasyconych pomaga w: 
- obniżeniu poziomu "złego cholesterolou" (LDL) we krwi, 
- utrzymaniu we krwi właściwego poziomu "dobrego cholesterolu" (HDL), 
- prawidłowej pracy jelit, 
- zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ochronie organizmu przed chorobą wieńcową dzięki zawartości przeciwutleniaczy, 
- leczeniu chorób gastrycznych i wrzodowych, wspomaga prawidłowe trawienie, 
- lepszym wchłanianiu wapnia przez organizm, 
- zapobieganiu chorobom nowotworowym, 
- odmłodzeniu skóry

  • Może zastąpić masło w trakcie przygotowywania potraw. 
  • Jest najlepszym tłuszczem do smażenia. 
  • Dodana do potraw pod koniec gotowania podnosi ich wartość odżywczą. 
  • Połączona z różnymi ziołami lub przyprawami (czosnek, papryka, estragon, goździk, oregano, bazylia, mięta, itp.) może zastąpić sosy do sałatek, ryb lub mięs. 
  • Jest łatwo strawna. 
  • Nie tuczy bardziej niż inne oleje ponieważ zawiera dokładnie tyle samo kalorii. 
  • Wpływa pozytywnie na rozwój systemu nerwowego. 
  • Ochrania przed chorobami serca i układu krążenia. 
  • Oliwa z oliwek zapewnia dobre zdrowie psychiczne i fizyczne. 
  • Oliwa jest ważnym elementem racjonalnego żywienia.


A teraz kilka słów o tym, na co zwracać uwagę podczas zakupowania oliwy...

Kupując oliwę należy zapoznać się z treścią etykiety w celu upewnienia się, że produkt jest zdatny do spożycia i że spełnia niezbędne warunki jakościowe.

Klasyfikacja oliwy z oliwek
Wstępując do sklepu masz co najmniej kilka oliw różnych producentów do wyboru. Pierwsza rzecz, na którą powinieneś zwrócić uwagę, to klasyfikacja oliwy z oliwek. Chcąc wybrać pełnowartościową oliwę z oliwek, powinieneś wybierać tylko oliwę z oliwek extravergine.
Zwróć uwagę jak wielka różnica jest pomiędzy oliwą z oliwek extravergine a ostatnią w klasyfikacji sansą.

  • Oliwa z oliwek extravergine jest oliwą uzyskaną z tłoczenia wyłącznie świeżych oliwek, nie podlegająca żadnym procesom chemicznym. Jest to po prostu 100% sok z oliwek. Oliwki zebrane z drzewa (najlepiej ręcznie), powinny trafić do tłoczni w ciągu maksymalnie 24 godzin. Im krótszy czas od zbioru do wytłoczenia owoców, tym niższa kwasowość oliwy (zawartość kwasu oleinowego), która dla oliwy extravergine wynosi maksymalnie 0,8% i jest też jednym z wyznaczników jej jakości. Kwasowość oliwy zależy również od kondycji owoców używanych do tłoczenia. Z owoców obitych, opadniętych lub w jakikolwiek inny sposób uszkodzonych, nie uzyska się oliwy o niskiej zawartości kwasów. Dlatego najlepsze oliwy extravergine otrzymuje się z owoców zebranych metodą brucatura a mano, czyli ręcznie owoc po owocu.
  • Oliwa z oliwek vergine jest oliwą gorszej jakości, nie spełniająca norm jakościowych oliwy extravergine. Oliwa vergine jest dodawana do oliwy rafinowanej celem jej uszlachetnienia. Nie jest dostępna w sprzedaży.
  • Rafinowana oliwa z oliwek (pure) to oliwa, która ze względu na swoje wady organoleptyczne nie może zostać sklasyfikowana jako oliwa extravergine. Poddana zostaje chemicznemu procesowi rafinacji, podczas którego zostaje pozbawiona smaku, zapachu i koloru, przez co staje się zupełnie neutralna. Pod koniec procesu rafinacji dodaje się niewielką ilość oliwy z pierwszego tłoczenia (Vergine, rzadziej extravergine).
  • Sansa / POMACE jest to najniższej jakości oliwa, która została dopuszczona do konsumpcji. Po wytłoczeniu oliwy w prasie pozostaje masa oliwna, tzw. wytłoki oliwne, które są poddawane działaniu rozpuszczalnika, który „wyciąga” z wytłoczyn niewielką ilość oliwy, którą następnie się rafinuje. Ta oliwa nie posiada żadnych właściwości organoleptycznych. Jest też pozbawiona wszelkich właściwości zdrowotnych typu polifenole i witamina E, w które bogata jest oliwa z oliwek extravergine. W Polsce często można spotkać na opakowaniu sansy zapewnienia producentów o „delikatnym smaku”. Ten „delikatny” smak, to w istocie brak smaku oliwy.

UWAGA , W NASZYCH SKLEPACH BARDZO CZĘSTO KLIENCI NIE MAJĄC ŚWIADOMOŚCI KUPUJĄ SANSĘ - SPRZEDAWCY OZNACZAJĄ TEN PRODUKT MYLNIE NA PÓŁCE JAKO OLIWA Z OLIWEK

Oliwy z oliwek najwyższej jakości posiadają jeden z dwóch certyfikatów:
Chroniona nazwa pochodzenia
(ang. protected designation of origin, PDO) - jest kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym regionie, miejscu lub (wyjątkowo) w państwie. Nazwa tego miejsca lub regionu (np. Miód kurpiowski) zastrzeżona jest dla konkretnego produktu chronionego, i nie może być używana jako nazwa produktów wytwarzanych gdzie indziej lub według innych receptur.

Chronione oznaczenie geograficzne
(ang. protected geographical indication, PGI) - jest również kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym regionie, miejscu lub (wyjątkowo) w państwie. Związek produktu z regionem nie musi być jednak tak ścisły jak w wypadku produktu z Chronioną Nazwą Pochodzenia. W wypadku produktu CH.O.G.:
*Wyrób chroniony musi być produkowany w regionie z którego wynika jego nazwa, ale przebiegać tam musi tylko jedna z faz wytwarzania (produkcja, przetwarzania lub przygotowanie). Np. mięso na Kiełbasę Lisiecką może być pozyskiwane z innych regionów, ale proces produkcji musi odbywać się w okolicach Liszek i Czernichowa.
*Wyrób musi mieć silny związek z miejscem pochodzenia. Cechy wyrobu nie muszą jednak wynikać bezpośrednio z charakteru przyrodniczego lub kulturowego miejsca powstania.
źródło : WIKIPEDIA

A co oznacza certyfikat BIO?Tym logo oznaczane są produkty , które przeszły certyfikację ekologiczną w UE. Wiemy , że przy produkcji oliwy z oliwek nie używano pestycydów chemicznych.

Należy być ostrożnym decydując się na zakup 'anonimowej' oliwy, tzn. oliwy nielicencjonowanej, która nie posiada etykiety informującej o jej pochodzeniu i zawartości. Takiej oliwy powinno się raczej unikać, ponieważ nie wiadomo czy spełnia ona warunki jakości. Często jest to oliwa niezdatna do spożycia lub w bardzo złym gatunku.

Uważana za wysokiej jakości włoska oliwa z oliwek MONINI (około 25zł /0.5l) , w rzeczywistości jest mieszanką różnych gatunków oliwy pochodzących z UE...


ZUCCINI BIO (30zł /0.5l) posiada certyfikację BIO , na rewersie jest opisana w 100% z włoskich oliwek , natomiast nie ma żadnej certyfikacji regionalnej.



Przykładem znakomitej oliwy, w bardzo przystępnej cenie może być ta, którą otrzymałam niedawno do wypróbowania :

- pochodzenie Kreta / nr 1 na świecie/ 
- tłoczenie na zimno 
- certyfikacja PGI 100% surowca z konkretnego regionu Chania /w j. francuskim oznacza się I.G.P./ 
- certyfikacja BIO 
- kwasowość <0.8% 
- oznaczony zbiór oliwek 2013 --> bardzo świeża i aromatyczna 
- szklana ciemna butelka 
- każda butelka posiada indywidualny numer seryjny z partii objętej certyfikatem 
- BARDZO DOBRA CENA !!!! 
- ZNAKOMITY I NIEPOWTARZALNY SMAK



OLIWY Z KRETY 

Najwyższej jakości oliwa Extra Virgin z Krety należy do ścisłej czołówki najlepszych oliw świata. Od lat nagradzana za wyjątkową jakość, idealny smak i aromat, staranną selekcję oliwek. Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa z oliwek chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.


A na koniec kilka ciekawostek...

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I UPIĘKSZAJĄCE 
Lecznicze właściwości oliwy z oliwek są znane już od starożytnych czasów. Hipokrates nadmienia różne zastosowania oliwy. Oliwa była powszechnie używana do nacierania ciała, opatrywania ran i do przyrządzania mikstur, którymi leczono chorych. Do dnia dzisiejszego oliwa uważana jest za doskonały środek przeczyszczający, za antidotum w przypadkach zatrucia i za balsam łagodzący bóle i gojący rany. W wielu miejscach Grecji zwichnięte kończyny owija się bandażami nasączonymi oliwą. Nacieranie oliwą stosowane jest w przypadku oparzeń, ukąszeń owadów i chorób skórnych. 
Łyżka oliwy spożyta rano podobno leczy choroby żołądka i woreczka żółciowego a nawet, zgodnie z przekonaniem wielu osób, łagodzi objawy upojenia alkoholowego. 
Oliwy używa się także przy usuwaniu z ciała kolców z roślin i z jeżowca. 
W starożytnych czasach dbano o higienę osobistą nacierając ciało oliwą. Kobiety używały aromatyzowanej oliwy do pielęgnacji ciała i włosów. W dniach dzisiejszych nadal stosuje się oliwę jako środka zapobiegającego wypadaniu włosów poprzez wcieranie jej w skórę głowy. Dzięki oliwie włosy, cera i paznokcie stają się zdrowsze i piękniejsze. 
Mydło do wyrobu którego używa się oliwy jest doskonałym, delikatnym kosmetykiem do mycia twarzy, ciała i włosów. Producenci środków piorących używają takiego mydła do produkcji płatków do prania odzieży niemowlęcej ponieważ nie wywołuje ono podrażnień skóry. 
Oliwa, zgodnie z ludowym przekonaniem, jest doskonałym afrodyzjakiem, co zawarte jest w znanym w całej Grecji powiedzeniu: 'napij się oliwy i przyjdź wieczorem'. Być może przekonanie to nie jest wyłącznie greckie jako że pisarz hiszpański Manuel Velazkez Moldalban w swoich 'Przepisach nieprzyzwoitych' twierdzi, że ' oliwa to tłusta substancja, która towarzyszy pocałunkom.'

Mam nadzieję, że dzięki mnie wiecie już troszkę więcej na temat oliwy :)
Dziękuję Tadeuszowi z www.kreta24.pl za możliwość poznania pysznego smaku oliwy z Krety, oraz pomoc w stworzeniu tego artykułu :)
Miłego dnia :D



43 komentarze:

  1. Najlepsza Oliwa to ta z Grecji. Mieszkałam tam 10 lat i do tej pory używam w kuchni. Wspaniale pachnie i tak samo smakuje. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak oliwa extra virgin to tylko Oliwa Frantoi Cutrera Najsłynniejszy ekspert w dziedzinie oliw - Marco Oreggia, w swoim przewodniku Guida Flos Olei uznał oliwę Primo Frantoi Cutrera jako najlepszą na Świecie. Wybrał ją spośród 600 innych oliw z 40 krajów http://doppio.com.pl/oliwa.htm

      Usuń
  2. Widzisz, u Ciebie zawsze coś ciekawego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza oliwa z oliwek 0,3% kwasowości pochodzi z Siti na Krecie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny artykuł, dużo ważnych informacji, myślę tylko, że oliwa z oliwek nie jest najlepszym tłuszczem do smażenia, lepiej nadaje się do tego olej rzepakowy, ponieważ ma wyższą temperaturę dymienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie to samo miałam wspomnieć - następny w kolejce jest chyba olej ryżowy, natomiast oliwa, czy olej kokosowy to średni pomysł do obróbki termicznej... :)

      Usuń
    2. Kiedyś dużo mówiło się że jest oliwa do smażenia i inna do sałatek. Nigdy tej do smażenia nie znalazłam. Wydaje mi się błędem smażyć na olivie. Ciekawy artykuł dziś będę dokładnie etykietę sprawdzać przed zakupem oliwy. http://lilianasplociak.blogspot.com/?m=1

      Usuń
    3. zarówno olej rzepakowy jak i oliwa nadają się do krótkiego smażenia, do dłuższego lepsze będzie masło klarowane albo olej palmowy

      Usuń
  5. a co sądzicie o oliwie z z Lidla z tygodnia greckiego bądź hiszpańskiego? Niby ma te wszystkie informacje na etykiecie, ale ta cena jest tak niebywale niska

    OdpowiedzUsuń
  6. oliwa z oliewek nie jest tłuszczem najlepszym do smażenia. Tłuszcze zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe niepowinny by używane do smazenia ponieważ pod wpływem temperatury ulegają utlenieniu. Oleje są jedynie polecane do krótkotrwałego, jednorazowego smażenia z tym, że w tym celu lepiej wybierać olej rzepakowy, który ma wyzszą temperaturę dymienia a ponadto zawiera wiecej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasy tłuszczowe omega 3. Jak wspomniała autgorka cięzko dostać w Polsce wartościową oliwe z oliwek, tymbardziej nie rozumiem panującej od dłuższego czasu mody na oliwę z oliwek mając do dyspozycji tańszy i równie wartościowy (jeżeli nie bardziej) olej rzepakowy. Ale to chyba polska mentalność aby podniecać się produktami zaczerpniętymi z innych kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z powyższym komentarzem, ale do smażenia może być użyta oliwa z oliwek rafinowaną, ale nie zawiera wiele kwasów omega-3 niż olej rzepakowy.
      Patryk - kucharz małej gastr., ekspert ds. żywienia i gastronomii

      Usuń
    2. proponowałabym jednak trochę głębiej zasięgnąć tematu, a nie powielać informacje przekazywane z "eksperta" na "eksperta". Oliwa z oliwek extra virgin nadaje się do smażenia, ze względu na dużą ilość substancji przeciwutleniających (które normalnie usuwane są podczas chemicznej obróbki oliwek), co czyni ją stabilną podczas poddawania wysokiej temperaturze.

      Usuń
  7. zgadzam się, iż olej rzepakowy jest lepszy szczególnie dla populacji polskiej (cena,własciwości,inne niedobory niż w basenie morza śródziemnego), ale to,że oliwa nie nadaje sie do smażenie to bzdura,a poza tym oliwa zawiera mniej kwasów wielonienasyconych niż olej rzepakowy... Oleje na których nie można smażyć,ze względu na dużą zawartość kwasów wielonienasyconych to olej lniany,z pestek winogron....itd.

    Pozdrawiam, bardzo przydatny artykuł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod kątem komentarza powiem TAK i NIE. Olej rzepakowy faktycznie jest najlepszym olejem, gdyż ma więcej kwasów Omega-3 od wszystkich olejów, natomiast oliwa z oliwek jest dobra do smażenia, pod warunkiem, że wybierzemy rafinowaną, bo extravergine nie nadaje się do smażenia, lecz na zimno.
      Pozdrawiam !
      Patryk - kucharz małej gastr., ekspert ds. żywienia i gastronomii

      Usuń
    2. Dodam, że ja polecam wybieranie oleju rzepakowego niż rafinowaną oliwę z oliwek, gdyż ma mało kwasów omega-3 (śladowe ilości) oraz jest niskiej jakości niż olej rzepakowy. Szczególnie powinni dużo spożywać oleju rzepakowego osoby, które mało jedzą ryb.

      Usuń
    3. Ja używam zwykłego rzepakowego oleju :) Pomimo, że zbliżam się do połówki wieku mam świetne wyniki jeśli chodzi o cholesterol, cukier, cisnienie niskie, więc raczej mi zaszkodził. Kupuję często ten " lepszy" , dla mojej mamy, która wierzy, że ten akurat z ryżu, dobrze wpłynie na jej zdrowie. Tylko ja nie wiem czy taki z Biedronki za 15 zł to dobry wybór jak sama sobie kupuje, bo ja jej kupuję w Carrefour , a jest sporo droższy. Czy warto przepłacać.


      Usuń
  8. widocznie profesorowie na uniwersytecie medycznym oraz politechnice są niedouczeni lub celowo wprowadzają w bład studentów;] do komentarza powyzej

    OdpowiedzUsuń
  9. Nasza oliwa jest z Grecji, kwasowość 0,23 zielonynurt.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Nasza oliwa jest z Grecji, kwasowość 0,23 zielonynurt.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapraszam po najlepszą oliwę z Krety - właśnie dostała wyróżnienie na targach Regionalia:)
    Na FB 'Najlepsza oliwa z oliwek z Krety' - SMACZNEGO! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam.
    Używam Tunezyjską oliwę z oliwek i smak ma obłędny.
    Kupiłam ją na tunispol.pl i oliwa nie ma sobie równych, fantastycznie nadaje się w kuchni ale to nie wszystko, Tunezyjska oliwa jest świetna do kąpieli, do masażu i do demakijażu.
    Serdecznie polecam
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  13. Ktoś pisał, że polska mentalność to podniecanie się produktami zaczerpniętymi z innych kuchni. Nie sądzę. O polskiej mentalności można wiele mówić ale to, że próbujemy produktów z całego świata to fajna sprawa. Co z tego, że się tym czasem podniecamy? Może komuś po prostu smakuje smażenie na oliwie? Nie ma nic złego w odkrywaniu produktów z innych krajów i kupowaniu tego co nam się podoba i smakuje. Ziemia to nasze wspólne dobro i z tego dobra powinniśmy korzystać wszyscy a nie ograniczać się tylko do rodzimych produktów. Ponadto odnośnie samego smażenia to ja go generalnie unikam bo czy to olej, smalec czy oliwa akrylamid i tak się uwalnia więc lepiej za często tego nie robić.

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja z kolei sie nie zgodze, ze olej rzepakowy jest tanszy. Owszem kujawski np. Tak ale nietafinowany, tloczony na zimno jest czestp drozszy niz oliwa z oliwek ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nikt nie wspomniał o tym, że oliwa powinna być kupowana w ciemnym opakowaniu, ponieważ przechowywana w jasnych opakowaniach zostaje narażona na działanie słoneczne, które powoduję utratę wielu cennych składników odżywczych.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedy pisany był ten artykuł, w Polsce nie było oliw sprowadzanych z Tunezji, a wiadomo że do europy oliwa właśnie trafiła z Tunezji za czasów Imperium Rzymskiego. Znalazłam fajny film "Makłowicz w podroży" w którym jest ciekawie opisana oliwa Tunezyjska, dla niecierpliwych podaję czas 9:43
    https://www.youtube.com/watch?v=fVOSwPNs3E0
    Oliwę z rejonu SAHEL znalazłam u importera w firmie Tunispol.pl
    Od siebie powiem że oliwa jest przepyszna, takiej jeszcze nie jadłam i oliwa ta w mojej kuchni zagości na bardzo długo.
    Gorąco polecam spróbować oliwę z Tunezji.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja kupuję oliwę tylko z Hiszpanii, pewnie przez sentyment do tego kraju. Ale też dlatego, że jej smak bardzo mi odpowiada. Za każdym razem, jak jestem tam na urlopie, przywożę oliwę prosto z Jerez (Andaluzja). Smak jest nie do opisania.

    OdpowiedzUsuń
  18. Święta racja, hiszpańska oliwa miażdży pozostałe w kwestii smaku, aromatu i tego czegoś :)
    Ja się zaopatruję bezpośrednio w Hiszpanii, lub w Polsce na www.holaoliva.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Niedawno zakupiłam oliwę extra virgin Frantoi Cutera, podono jedna z najlepszych na świecie. Mimo ceny, nie żałuję. Wspaniały smak i aromat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest najlepsza. Z chłopakiem lubimy eksperymentować w kuchni i kupowaliśmy wiele rodzai oliwy. Frantoi Cutrera okazała się tą najlepszą dla nas:)

      Usuń
    2. Tak mówicie? Ja cały czas szukam idealnej oliwy, może tą spróbuje :)

      Usuń
  20. A ja ostatnio trafiłam na zupełnie mi nieznaną oliwę BIRDY extra virgin. Zaryzykowałam i kupiłam mimo dosyć wysokiej ceny. Ludzie drodzy, toż to cud! Tak dobrej oliwy to chyba nie jadłam, a próbowałam wielu. Dodatkowo zachęcają certyfikaty i medale jakie zdobyła, ale to raczej dodatek :) Znacie tę oliwę?

    OdpowiedzUsuń
  21. http://www.evooworldranking.org/_EN/ran_society.php

    TOP 100 najlepsze oliwy z oliwek ,osobiście preferuję oliwę CUTRERA -6 miejsce na świecie

    OdpowiedzUsuń
  22. Polecam oliwę Frantoi Cutrera - smak. barwa, zapach! TOP10 na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja mam swoją oliwę, którą sama tłoczę, oliwki zbieram ręcznie, sama dbam o drzewa :-) Jeśli ktoś zainteresowany to podam więcej szczegółów. Mam trochę na sprzedaż.

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam grecką oliwę, która charakteryzuje się unikatowym smakiem i aromatem. Po moich ostatnich wakacjach na Lesbos zdecydowałam się na sprowadzenie do Polski dwóch gatunków oliwy extra virgin, uzyskiwanej bezpośrednio z oliwek zbieranych ręcznie na tej dziewiczej nadal wyspie.Gatunek Molivo oznaczony jest wymienionym w artykule znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne PGI, a każda butelka posiada indywidualny numer seryjny.Polecam każdemu amatorowi wysokiej jakości oliwy oraz greckich smaków:)

    http://allegro.pl/molivo-grecka-oliwa-z-oliwek-extra-virgin-i6429105510.html#thumb/3

    http://allegro.pl/irina-grecka-oliwa-z-oliwek-extra-virgin-i6429139244.html

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja kupuję oliwe z oliwek zimno tłoczoną w firmie Olvita, jest super http://www.sklep.olvita.pl/product-pol-117-Oliwa-z-oliwek-ekstra-500-ml.html

    OdpowiedzUsuń
  26. Agiolia Organic Early Harvest - świetna organiczna oliwa, którą kupiłam na wakacjach w Grecji. Smak tej oliwy pamiętam do dzisiaj. Niestety znalazłam ją tylko w jakieś firmie robiącej zestawy prezentowe (http://giftfactory.com.pl/produkty/oliwy-i-octy/). W żądnym sklepie nie mogę jej znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
  27. Największy wybór greckich oliw jest do nabycia w małym sklepiku w Warszawie na Ursynowie http://www.sklepgrecki.com.pl/kontakt

    OdpowiedzUsuń
  28. Zawarłaś tutaj wiele ciekawych informacji. Na prawdę warte przeczytania! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ostatnio w Biedronce, w tygodniu balkanskim, byla genialna oliwa z Krety, Olive Olea, miala certyfikat pochodzenia, pyszna. Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  30. Zanim ktoś sięgnie po olej rzepakowy niech zapozna się z procesem wydobywania tego oleju z nasion rzepaku. Tylko słowa "tłoczony na zimno" z etykietki są prawdziwe. W internecie jest opis produkcji i wydobywanie oleju odbywa się pod ciśnieniem przy pomocy trującego gazu, np. heksanu, który wchodzi w reakcję z olejem. Następnie, aby usunąć te szkodliwe substancje z oleju traktuje go się chemią. niestety nie da się usunąć w 100% tej szkodliwej chemii. Każdy może poczytać o tym oleju, a ja przestrzegam przed używaniem.
    Oliwa najzdrowsza i można smażyć na niej bez obaw. Całe południe od starożytności używa oliwy do smażenia, na skórę jako kosmetyk, na surowo i na rany ze względu na własności bakterio i grzybobójcze oliwy.

    OdpowiedzUsuń
  31. Polecam czytać etykietę:
    1. Szukamy oliwy od producenta (oliwa z "Unii Europejskiej" to najpewniej oliwa od sprzedawcy- przedsiębiorcy, który jedynie butelkuje)
    2. Szukamy certyfikatów, im więcej tym lepiej.
    -Certyfikat pochodzenia to absolutna podstawa
    -Certyfikat Zintegrowanej Produkcji - system uprawy wykorzystujący i zapewniający zrównoważone rolnictwo, wprowadzający kontrolę całego procesu produkcji od sadzenia drzew po butelkowanie
    -Certyfikat SIQEV gwarantuję, że zawartość butelki to oliwa Extra Virgen
    -etc.
    3. Nagrody w niezależnych konkursach oliwnych, najważniejszy organizuję Międzynarodowa Rada Oliwy.

    Powyższe daje nam gwarancję zakupu rzetelnie wyprodukowanej oliwy, wytłoczonej w odpowiedniej temperaturze o cudownym zapachu i smaku a co najważniejsze z właściwościami zdrowotnymi.
    Taka oliwa do kupienia w sklepie
    http://tomateverde.pl/kategoria-produktu/oliwa-pl/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.