Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Podnieś odporność organizmu!



Nadchodzi jesień, czas przeziębień i osłabienia organizmu. Co jeść, żeby podnieść odporność? Możesz zmobilizować siły dzięki odpowiedniej diecie. Co powinna zawierać?

Żelazo
Żelazo to jeden z podstawowych mikroelementów występujących w organizmie człowieka i zapewniających jego prawidłowe funkcjonowanie.
Osoby, którym brakuje żelaza, są osłabione, wyglądają niezdrowo, często chorują. Bogate w żelazo są wołowina, wątróbka, warzywa strączkowe, brokuły, pomidory czy kalafior, a także niektóre owoce: truskawki, brzoskwinie, morele i cytrusy.


Cynk
Cynk broni nas przed grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą, wzmacnia odporność. Pomaga łagodzić katar, kaszel, chrypę, a także dolegliwości towarzyszące chorobom z autoagresji, np. RZS.
Cynk odnajdziemy w kaszy gryczanej, wątrobie, razowym pieczywie, polędwicy wołowej, jajkach, pestkach dyni i słonecznika, czosnku, fasoli, kapuście, ostrygach. Jest trudno przyswajany, warto więc czasem zjeść na obiad wątróbkę, a na kolację sałatkę z owocami morza.


Selen
Chroni błony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Usprawnia pracę układu odpornościowego, łagodzi zapalenia. Selen znajdziemy w orzechach brazylijskich, pestkach słonecznika, dyni, kiełkach pszenicy, pieczywie razowym, rybach, podrobach, cebuli.


Witamina C
Najpopularniejszą witaminą, którą lekarze radzą przyjmować w trakcie przeziębienia lub w profilaktyce przeziębień, jest witamina C. Neutralizuje wolne rodniki, zanim zdążą uszkodzić komórki. Aktywizuje białe ciałka krwi i przekaźniki chemiczne do walki z chorobą. Uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, ułatwiając walkę z katarem.
Naturalnymi źródłami witaminy C są m. in.: owoce cytrusowe, ananasy, czarna porzeczka, truskawki, jagody, melony, pomidory, ziemniaki, kapusta, brukselka, zielone warzywa, zielony groszek, słodka papryka, rzodkiewka, cebula.


Witamina A

Beta-karoten odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych stanowiących pierwszą barierę ochronną organizmu przed mikrobami chorobotwórczymi. Zwiększa liczbę komórek układu odpornościowego, pomaga odeprzeć wirusy, a w razie choroby pokonać infekcję. Najbogatszym źródłem witaminy A jest olej z wątroby ryb i zwierząt morskich, zwany popularnie tranem. Jeśli chodzi o prowitaminę A, bogatym źródłem beta-karotenu są owoce i warzywa o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu oraz ciemnozielone liście warzyw: marchewka, dynia, szpinak, sałata, zielony groszek, pomidory, rzeżucha, brokuły, a z owoców: morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze.



W naszym menu na stałe powinny zagościć:

Czosnek – chociaż jego zapach nie jest zbyt przyjemny, warto dodawać go do potraw. Zawarte w czosnku substancje (allicyna i związki siarkowe) mają bardzo silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu czosnek wykazuje wysoką skuteczność leczenia przeziębień i infekcji układu oddechowego.


Cebula – podobnie jak czosnek wykazuje właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu pomaga w leczeniu przeziębień i infekcji dróg moczowych. O jej znakomitych właściwościach wiedzą nasze babcie, które sporządzają niezbyt smaczny, ale jakże skuteczny syrop z cebuli. Ułatwia on odkrztuszanie i nawilża gardło.


Oleje – ze względu na występującą w nich witaminę E warto dodawać je do sałatek. Witamina ta neutralizuje wolne rodniki i chroni przed infekcjami. Dodanie oleju do warzyw umożliwia też wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

41 komentarzy:

  1. Do zestawu czosnek, cebula i olej dodałabym jeszcze imbir :) można dodawać do herrbaty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, z imbirem herbatka jest pyszna :)

      Usuń
    2. Co do herbaty to właśnie odkryłem moje super połączenie, biała herbata/kawałek kory cynamonu/pół łyżeczki stewii, pycha. :D

      Usuń
    3. do imbiru jeszcze kilka goździków i herbatka jak znalazł na przeziębienia i po prostu do smaku:)

      Usuń
  2. U nas w domu najlepszym sposobem na choróbsko był kubek gorącego mleka z miodkiem i właśnie czosnkiem. Paskudztwo niesamowite, ale to istna bomba odpornościowa. A na problemy z górnymi drogami oddechowymi polecam pokrojony czosnek na talerzyku położony gdzieś w okolicy główki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale gorąca temp. mleka niszczy właściwości zdrowotne miodu ;) więc pozostawał tylko"walczący czosnek" ;)

      Usuń
    2. Czy miód dodawany do gorącej herbaty traci wszystkie swe dobroczynne właściwości?
      Nie, osłabia się tylko aktywność części składników, głównie enzymów: diastazy i inwertazy. Więc lepiej odczekać chwilę i dodawać miód do niezbyt gorącej herbaty.
      źródło : http://www.pasieka.rostkowski.info/

      Więc nie jest tak źle p;

      Usuń
  3. Boziu jak ja nie cierpię czosnku:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czosnek cierpię, ale nie cierpię mleka.

      Usuń
  4. Zawsze rano polewam warzywa jakie jem olejem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od jakiegoś czasu to znaczy od kiedy temperatury na zewnątrz dokuczają takim zmarzluchom jak ja:),co dzień przygotowuje dla siebie i drugiej polówki eliksir na uodpornienie ,przegotowania do zimy trwają :)sok z polówki cytryny łyżka miodu i pijemy na zdrówko:),a wieczorkiem zielona herbatka z imbirem:)pozdrawiam Aśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JAK DAJECIE IMBIR DO HERBATY? OBRANY ZE SKÓRKI?

      Usuń
    2. tak, ja dodaję imbir obrany i wrzucam w plasterku lub ścieram na drobnych oczkach...

      Usuń
  6. Wpis dla mnie, jak przychodzą chłody to choruje co 2 tygodnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Whisky z miodem i cytryną. W ostateczności można zrezygnować z miodu. I cytryny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czosnek<3 uwielbiam! Życie bez czosnku byłoby takie nudne i niezdrowe :P

    OdpowiedzUsuń
  9. co do cebuli to chodzi o czerwoną prawda?? bo wiele osób jada tylko białą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kwestia indywidualna - oba rodzaje są mega bogate w zdrowotne właściwości!

      Usuń
  10. A jak ktoś ma problemy z brzuchem i nie może jeść czosnku i cebuli, to co polecacie ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Przeczytaj artykuł. O wielu różnych produktach pisałam :) Nie tylko czosnek i cebula.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja niestety ze względu na problemy jelitowe nie mogę jesc czosnku ani cebuli, ale napar z imbiru piję co wieczór jesienią i nie przeziebism się!

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje córy o tej porze w zeszłym roku zachorowaly i tak juz do konca wiosny. W tym roku jak tylko zaczely kichac i pojawił się lekki katar dostaly przez 2 dni rano i wieczorem szklaneczkę naparu z CZYSTKA z miodem i cytrynka i śladu nie ma! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proponuję zrobić testy alergiczne, może być uczulenie na roztocza;

      Usuń
  14. Warto dodać, e odporność zwiększa aktywność fizyczna, o tak! Warto biegać, jeździć rowerem nawet gdy pogoda nie dopisuje :) Widzę na sobie, że odkąd biegam mniej choruję :) Pozdro

    OdpowiedzUsuń
  15. Cebula surowa pewnie tak działa bakteriobójczo. A gotowana?

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawy artykuł :) ale mam pytanie... wiecie może jak zachowują się substancje w nalewkach? mam nieco aronii i zastanawiam się co z nią zrobić, by mieć na zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pilem kiedys mleko ze smalcem z borsuka. Pomoglo pokonac grype ale drugi raz tego nie zrobie....

    OdpowiedzUsuń
  18. Smalcem z borsuka przy zapaleniu najlepiej nacierać klatkę piersiową. Jak nie ma pod ręką, to może być gęsi. Cudnie pomaga oczyścić drogi oddechowe.

    OdpowiedzUsuń
  19. u nas króluje syrop z cebuli i sok z pigwy mojej babci do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dodałabym jeszcze kasze jaglana do tego spisu - obfituje w zelazo, cynk, miedz i wit z gr B. Ma ich wiecej niz wszystkie inne kasze, Fe, Cu i wit. B1 niemal dwukrotnie wiecej niz w kaszy gryczanej.

    OdpowiedzUsuń
  21. JAK SIĘ DODAJE IMBIR DO HERBATY? OBRANY ZE SKÓRKI CZY NIE?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My dodajemy do mleka obrany i starty na tarce - szybciej uwalnia aromat i składniki odżywcze. Ale nie można zapominać o "nitkach" w imbirze. To one są najcenniejsze ;)

      Usuń
  22. A ja polecam herbatkę z czystka :) to ziolko działa antybakteryjnie i antywirusowo i wzmacnia odporność

    OdpowiedzUsuń
  23. Odnośnie diety zwiększającej naturalną odporność organizmu polecam jedzenie warzyw krzyżowych: kapusta, brokuł, kalafior, kalarepa, jarmuż itd - zawarte w nich związki siarki (izotiocyjaniny ) dodatkowo stymulują odporność.
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/jak-wzmocnic-odpornosc/

    OdpowiedzUsuń
  24. też jestem za tranem ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. I właśnie taki wpis odpowiedni jest na jesienną pogodę ;). To pora roku w której nasze organizmy stają się osłabione, częściej chorujemy, więc warto dbać o odporność. Ja stosuję Doppelherz aktiv Tran norweski, to tran w płynie, który zalecany jest nie tylko u dzieci, ale także i u dorosłych w celu wzmocnienia odporności, wspomagania pracy mózgu, oczu i układu krążenia.

    OdpowiedzUsuń
  26. Sposoby dobre, lecz żeby postawić na nogi swoją odporność musiałam spróbować jeszcze wielu innych sposobów. Kilka miesięcy temu znalazłam Odpormax z cynkiem, czosnkiem i olejem z wątroby rekina. i jest to najlepszy sposób na moją kulejącą odporność. Ogólnie czuję się lepiej odkąd go biorę i nie nawiedziło mnie jeszcze żadne przeziębienie czy inne choróbska.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.