Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Cukier wanilinowy - co w składzie piszczy?



Wanilia kontra Wanilina
Cukier waniliowy jest składnikiem wielu deserów i wypieków. Niestety produkty kupowane jako „cukier waniliowy” często z prawdziwą wanilią nie mają wiele wspólnego. Tak naprawdę w nasze ręce wpada cukier waniliNowy - niewielka różnica nazwie, za to w składzie znaczna...



Cukier wanilinowy - jest to przyprawa stosowana w cukiernictwie jako tańszy substytut cukru waniliowego. Uzyskiwany jest w wyniku zmieszania cukru z waniliną (4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd) lub z etylowaniliną (3-etoksy-4-hydroksybenzaldehyd).
Wanilina może być naturalna lub stworzona chemicznie, jednak ze względu na koszty w przemyśle spożywczym jest wytwarzana głównie syntetycznie, z etylowaniliny. Produkowana masowo znalazła szerokie zastosowanie, na przykład w przemyśle kosmetycznym (jako związek zapachowy przy produkcji kremów itp). Sztucznie wytworzona wanilina nie pozostaje obojętna dla zdrowia. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajdziemy ją w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych, a Europejskie Biuro Chemiczne oznaczyło ją jako R22 - czyli "szkodzi po połknięciu". Inaczej jest z cukrem waniliowym, czysto pozyskiwanym z świeżych lasek wanilii. Posiadają one namiastkę całego szeregu korzystnych właściwości jaką daje wanilia. Wanilia wpływa między innymi przeciwgorączkowo, a także wzmacniająco w przypadku mięśnia sercowego.
Etylowanilina, burbonal, substancja aromatyczna, 2-3 krotnie silniejsza od waniliny..Należy do grupy substancji syntetycznych, która występuje w postaci białego proszku mającego strukturę drobnokrystaliczną, powstaje ona w wyniku reakcji oksydacji.


Składniki popularnych cukrów wanilinowych:
  • Cukier wanilinowy, Delecta: cukier, etylowanilina.
  • Cukier wanilinowy, Winiary: cukier, etylowanilina.
  • Cukier wanilinowy, Gellwe: cukier, aromaty: etylowanilina i wanilina, błonnik roślinny (z pszenicy).
  • Cukier wanilinowy, Castello: cukier, aromaty: etylowanilina, wanilina.
  • Cukier wanilinowy, Dr.Oetker: cukier, aromat: etylowanilina.
  • Cukier wanilinowy Premium, Dr.Oetker: cukier, wanilina, aromat naturalny.

Jeśli chcesz wzbogacić przyrządzane potrawy prawdziwym cukrem waniliowym, warto sięgnąć po dobry produkt, lub wykonać taki cukier samodzielnie. Wbrew pozorom znajdziemy na półkach cukier, który nie jest nafaszerowany chemią.

Składniki popularnych cukrów z wanilią:
  • Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, Kamis: cukier, wanilia – 4%, kardamon.
  • Cukier z prawdziwą wanilią, Kotanyi: cukier, wanilia w proszku.



Przyrządź cukier waniliowy sam!

Składniki:
  • Szklanka cukru drobnoziarnistego (może być brązowy)
  • 1 laska wanilii

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż, wyskrobujemy ze środka nasionka i wrzucamy je do słoiczka z cukrem. Zamykamy słoiczek i wstrząsamy intensywnie, aby ziarenka dobrze się zmieszały. Pustą laskę kroimy na kilka kawałków i wciskamy w cukier. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie, aby cukier przeszedł aromatem wanilii. Od czasu do czasu warto słoiczkiem wstrząsnąć lub przemieszać łyżką. Domowy cukier waniliowy, z prawdziwą wanilią w ziarenkach, ma bardzo intensywny zapach i o wiele lepiej sprawdza się w przygotowaniu domowych wypieków. Jego zaletą jest również niższy koszt w przeliczeniu na 1 kg, w porównaniu z syntetycznym cukrem wanilinowym.




26 komentarzy:

  1. przyjemny post :) ja zazwyczaj używam lasek wanili :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie ostatnio też trochę poczytałam o tym cukrze wanilinowym... wyczytałam też z czego jest pozyskiwany, ale nie będę pisać, bo nie wiem, czy to jest prawda, a poza tym jest obrzydliwe...
    ale te wszystkie aromaty do ciast to też świństwa, sama chemia... dlatego całkiem niedawno postanowiłam zrobić swój własny ekstrakt waniliowy i z niego korzystać przy robieniu ciast czy deserów (a robię je często). Do ekstraktu zużyłam sporo lasek, ale jedna mi została, i już wiem, do czego ją wykorzystam ;)
    potem będę musiała kupić trochę nowych (w lidlu były tanie, ale pewnie już nie ma:() więc może zamówię z internetu większą ilość...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podzielisz się przepisem?
      Tak, też czytałam o odkryciu japońskich naukowców. Fuj. Mam nadzieję, że ten sklepowy nie pochodzi z... Ble!

      Usuń
  3. Ja zwykle kupuję cukier z prawdziwą wanilią Kamis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam, że wanilina jest tak niebezpieczna. Nie często piekę, ale czasem dodawałam cukier wanlinowy. Już wiem, że nie powinnam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy wpis, podesłałam nawet chłopakowi :)
    Ja niby jestem świadoma, co się kryje w tych saszetkach, a niedawno nawet czytałam o wanilinie na innym blogu, ale dość trudno jest mi znaleźć laski wanilii w sklepie i koło się zamyka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lidlu często bywają laski wanilii ;)

      Usuń
    2. Praktycznie w kazdym sklepie mozna znalesc laski wanili Kamis (sa pakowane po 1szt)

      Usuń
  6. U mnie już od dłuższego czasu stoi słoik z kilkoma laskami wanilii a cukier tylko dosypuje jak się kończy po wyppiekach. Polecam ten sposób waniliowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kiedyś wylookałam w TV , jak któryś ze znanych kucharzy robiła potrawę z wykorzystaniem wanilii(ziarenek) i gotował mleko z całą laską. Na końcu skórkę zmiksował z cukrem i zrobił cukier waniliowy

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja przygotowuję w podobny sposób ksylitol z wanilią. Ekstrakt waniliowy również przygotowuję sama. Tych gotowych nie kupuję już od dawna, głównie z tego względu, że nie jadamy białego cukru. Polecam, przygotowanie zajmuje chwilę a przynajmniej wiemy co jemy. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ksylitol się sprawdza z wanilią? Właśnie się zastanawiałam ostatnio, czy można zrobić "ksylitol waniliowy" :)

      Usuń
  9. Takie prawdziwe! BTW muszę sama zrobić taki domowy, prawdziwy cukier :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kombinują producenci, oszukują, a my jemy tony chemii. Ja lubię owsiankę z wanilią, ale kupuję to w lasce.

    OdpowiedzUsuń
  11. Producenci zadowoleni bo przy takich prostych produktach nikomu nie chce patrzeć się na skład. Przecież to tylko "biały proszek, który trzeba dodać bo tak jest w przepisie". Mało kto pomyśli nad zdrowszą wersją ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tez nie używam wanilinowego paskudztwa tylko naturalną wanilię:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiele osób nawet nie zauważa , że na opakowaniu pisze wanilinowy a nie waniliowy :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja np. od dawna wiedziałam że to cukier wanilinowy a nie waniliowy ale w życiu nie wgłębiałam się w szczegóły, a tu proszę. Dopiero od niedawna staram się jeść bardziej świadomie

      Usuń
  14. Wspaniała strona. Oby tak dalej - będę częstszym gościem :)


    Zapraszam chętnych , którzy są na SAMYM POCZĄTKU SWOJEJ DROGI :)
    http://wysoka-szeroka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. strasznie oszukują, dlatego lepiej czytać składy, nie tylko w kosmetykach :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten cukier to jakieś dziadostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja kocham właśnie etylowanilinę... sto razy bardziej niż naturalną wanilię :( smuteczek

    OdpowiedzUsuń
  18. Ludzie mięso wieprzowe jecie,a świnie gówna jedzą w gnoju się tarzają a wanilia wam nie pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ty jajek pewnie do ust nie wzielas :P

      Usuń
  19. A czy ktoś może wie czy da się gdzieś kupić wanilię o zapachu "waniliowym" bo wszędzie jest tylko wanilia odmiany Bourbon, a ona ma nieco inny aromat. Pamiętam, że parę lat temu kupiłam wanilię i jej zapach przypominał ten, który znamy z cukru wanilinowego. A gdy kupiłam ostatnio parę lasek, to one miały inny zapach lekko alkoholowy jakby, to samo z cukrem "z prawdziwą wanilią". Nie ma gdzieś innych odmian oprócz tej Bourbon?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.