Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Ziarno słonecznika - zdrowa i smaczna przekąska

Całkiem niedawno pisałam Wam, o korzyściach jakie niesie ze sobą chrupanie pestek dyni. Dla przypomnienia -> KLIK ! KLIK! KLIK!
Dzisiaj chciałam przedstawić Wam pozytywy kolejnej zdrowej przekąski, jaką jest ziarno słonecznika :)



Prawie zupełnie zapomniałam o tym smakołyku - przypomniałam sobie o nim ostatnio na meczu piłkarskim... Tak, tak, na meczu - okazało się, że to teraz hit na stadionie, prawie każdy kibic nerwowo mieli słonecznik, zostawiając pod sobą sporą kupkę łupinek :)
Lubicie chrupać pestki słonecznika? To dobrze, bo sięgając po nie, zapewniamy sobie dawkę wartościowego białka oraz witamin i minerałów. Pestki słonecznika nadają się jako dodatek do musli, ciastek czy domowego pieczywa - warto wzbogacić nimi ulubione receptury. Ja chętnie dodaję go do sałatek - są smaczniejsze i fajnie chrupią :) A także wysypuję w miseczkę i podjadam np teraz, pisząc tę notkę :) Niedługo sprawdzę też przepis na rybkę w słonecznikowej panierce - może smakować ciekawie...



Pestki słonecznika to źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków - jak cynk, żelazo, potas i wapń.
Niedobór cynku może powodować niedokrwistość, gorsze gojenie się ran, zmiany skórne, osłabioną odporność. Cynk natomiast w leczeniu wrzodów żołądka, reumatyzmu czy trądziku. Poprawia wygląd naszej cery - z tego powodu też chętnie sięgam po taką przekąskę.
Brak żelaza przyczynia się do niedokrwistości, szczególnie kobiety nie powinny zapominać o uzupełnianiu niedoborów tego mikroelementu.
Brak potasu skutkuje osłabieniem organizmu, zaburzeniami snu i nastroju czy zakłóceniami rytmu serca, natomiast gdy mamy za mało wapnia, jesteśmy narażeni na problemy z układem kostnym i zębami, możemy borykać się z bólami mięśniowymi, krwotokami, a nawet stanami depresyjnymi.
Słonecznik jest przebogaty w magnez, który poprawia naszą koncentrację, uspokaja i obniża ciśnienie krwi. Z tego też powodu spożywanie nasion słonecznika korzystnie wpływa na zmniejszenie bólów migrenowych i niweluje ryzyko występowania zawałów serca oraz udarów mózgu.

Chrupiąc ziarna słonecznika dostarczymy organizmowi sporo witaminy B6, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększającej odporność organizmu, łagodzącej skutki uboczne leków, zapobiegającej zespołom napięcia przedmiesiączkowego, pomagającej zwalczać ból i działającej odmładzająco :) To także bogactwo witaminy E - która jest znana wszystkim jako witamina piękności. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.

Polecam chrupanie nasion słonecznika osobom, które chcą poprawić wygląd skóry, paznokci, włosów oraz osób dbających o poziom cholesterolu we krwi.

Średnia paczuszka (ok 100g), już obranego słonecznika to zaledwie 2 zł . Jak na korzyści płynące z chrupania nasion, koszt niewielki :)

Tutaj pare informacji w cyfrach :)

Składnik% pokrycia
zapotrzebowania
kobiety 19-60 lat
% pokrycia
zapotrzebowania
mężczyźni 19-60 lat
Energia
Białko
Potas
Fosfor
Magnez
Cynk
Żelazo
Witamina E
Witamina PP
Foliany
28
51
23
112
120
21
22
278
37
22
22
41
23
112
97
17
26
278
33
21





Słonecznik jest dość kaloryczny...

Wartość energetyczna w 100 g:563,00 kcal
Białko w 100 g:24,40 g
Węglowodany w 100 g:19,00 g
Tłuszcz w 100 g:43,70 g

Ale nie powinniśmy z niego rezygnować całkowicie podczas odchudzania - jest dobry na przemiane materii. Trzeba tylko spożywać go w rozsądnych ilościach - i nie wybierać tego solonego czy kandyzowanego ;)


21 komentarzy:

  1. Fajny post, nigdy co prawda nie przywiązywałam wagi do słonecznika ale chyba się w niego zaraz zaopatrze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam słonecznik :) solo ten w łupkach, łuskany do różnych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej ubóstwiam ten czarny :P

      Usuń
  3. uwielbiam dłubać słonecznik :)
    jest super przekąską

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jeszcze męczę pestki dyni po ostatnim Twoim poście ale dość drogie są ;/ a słonecznik to nawet moja mama zasadziła więc muszę ją molestować :D Jak zawsze dzięki za kolejne wieści, co warto stłamsić ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam słonecznik :) A szczególnie chwile prażony na patelni :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy jest słonecznik z biedronki :) Ja chrupię codziennie, niestety on jest chyba dość kaloryczny, o czym nie ma tu napisane, a liczyłam na to, że moje sumienie się uspokoi. Bo ja potrafię schrupać pół paczki przy czytaniu np., no i nie wiem wtedy, czy jest to dietetyczne.A w biedronce słonecznik to duża paczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, przeoczyłam ten wątek... zaraz dopiszę :P

      Usuń
  7. Jest zdrowy, ale także bardzo kaloryczny. Należy do roślin oleistych, więc lepiej z nim nie przesadzać. Uważam, iż paczka dziennie to zdecydowanie za dużo.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, bardzo zdrowy, ale również bardzo kaloryczny. W dużych ilościach na pewno nie jest wskazany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, dlatego najlepiej kupować niełuskany ;)

      Usuń
  9. Tak ja tez uwielbiam słonecznik ;p JEst pyszny

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm słonecznik <3 mogła bym pochłaniać ogromne ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja jak dłubię słonecznik, to nie umiem przestać... muszę zawsze dokończyć paczkę! jak nałóg :P :* Aneta

    OdpowiedzUsuń
  12. od kiedy jem słonecznik znacznie przytyłam i to chyba za sprawą tej pysznej przekąski

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam słonecznik, łuskany najbardziej: rano do owsianki, w ciągu dnia jako przekąskę, a gdy robię szpinak, dodaję uprażony na patelni.

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy 100 gram Słonecznika łuskanego smażonego solonego do za dużo na dzień ?
    Wartość energetyczna w 100 g: 622,00 kcal
    Białko w 100 g: 20,00 g
    Węglowodany w 100 g: 18,60 g
    Tłuszcz w 100 g: 52,00 g

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę spora porcja, zmniejszyłabym o połowę :) W końcu jest smażony i solony ;)

      Usuń
  15. Polecam nie gryźç słonecznika jedynkami a boczni zębami przy częstym łuskaniu jedynki się scierajà.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaka jest zawartość witaminy B 17 ?. I czy pomaga na reumatyzm .To zdanie o reumatyżmie nie zrozumiałam.

    OdpowiedzUsuń
  17. moja tesciowa dlubie do 2paczek dzieniema73lata

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.