Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Murzynek - ciasto mojego dzieciństwa


Murzynek bezsprzecznie jest ciastem mojego dzieciństwa. Kiedy byłam mała i jeszcze żyła moja mama, bardzo często piekłyśmy razem właśnie to ciasto. Największą radością było oczywiście wylizywanie misek :) Kilka dni temu postanowiłam upiec swojego Pierwszego Samodzielnego Murzynka. Ciasto jest banalnie proste w wykonaniu i stosunkowo niedrogie.



Składniki: 
kostka masła (250 gram) 
4 łyżki ciemnego kakao
woda (7 łyżek) 
1.5 szklanki cukru 
3 jajka 
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
Wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie: 
w garnuszku, na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao.Kiedy wszystkie składniki połączą sie w jednolitą masę, odlewamy 3/4 szklanki na polewę, a resztę lekko studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. 
Do miski z żółtkami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę kakaową. Dokładnie mieszamy. 
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Łączymy białka z ciasta i delikatnie mieszamy. 
Wlewamy ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej bułką formy i wstawiamy na ok. 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Gotowe ciasto oblewamy polewą i koniecznie posypujemy kokosem. 

 Smacznego! 












28 komentarzy:

  1. Ja mam trochę inny przepis, ale murzynka uwielbiam miłością prawdziwą. Również kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u moich dziadków, babcia często piekła właśnie murzynka, co również wiązało się z nieodłącznym wylizywaniem misek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię mokre murzynki, pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Te proste ciasta są najsmaczniejsze !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto również i ja bardzo uwielbiam :D
    Rzeczywiście- ciasto dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym pół blaszki na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Też bardzo lubię to ciasto :) Ale chyba bardziej czekoladowe brownie! :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Murzynek jest i moim ciastem z dzieciństwa, aż mnie naszła ochota by go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka jest długość blaszki w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  9. cisto jest pyszne ale mam uwagę małą do tego przepisu, po co dawać na tak małą ilość mąki TAK DUŻO PROSZKU DO PIECZENIA!!!!! TO SAMA CHEMIA I NIEZDROWE DLA ŻOŁĄDKA. NIE WSPOMNĘ O TRZESZCZENIU W ZĘBACH OD TEJ ILOŚCI PROCHU. ŁYŻECZKA BY SPOKOJNIE WYSTARCZYŁA BO Są PRZECIEŻ JAJKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, proszę nie krzyczeć.
      Mi nic w zębach nie trzeszczało... a kto chce, niech ryzykuje i modyfikuje przepis. Ja nie dam sobie głowy uciąć czy wyjdzie. Według mojego ciasto było idealne :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. murzynka upiekłam dokładnie według przepisu i było idealne smakowało całej rodzinie :)

      Usuń
  10. Ja zawsze tak piekę murzynka i jest pyszny tylko nigdy nie dawałam 3 łyżeczek proszku a 2 łyżeczki i jest to ilość wystarczająca.Polecam posypać ciasto płatkami migdałowymi,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  11. i jeszcze jedno koniecznie do masy w garnuszku dodać cukier waniliowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodaję również aromat rumowy :)

      Usuń
  12. Proszku do pieczenia jest zdecydowanie za dużo, cukru również, ciasto proste, nijakie w smaku, dla niewymagających początkujących.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha przepis i bardzo prosty. Dziś pieczemy, właśnie idziemy po składniki. sucheoczyinfo.blogspot.com Pozdrawiamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uuuu..ja daję mniej cukru i mniej proszku do pieczenia! One niezdrowe !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam tego murzynka! I uwielbiam go modyfikować na różne sposoby. Przede wszystkim daję mniej cukru, bo i tak jest słodkie. Dodaję też dżem, najlepiej porzeczkowy, bo ciasto wychodzi wilgotne i lekko kwaśne - idealne. Ostatnio przełożyłam bananami i kremem budyniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze się udaje.
    1 kostka masła
    1 cukier waniliowy
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    3 czubate łyżki kakao
    Po zagotowaniu (ok.10 min) odlać 1/4 do polania na gorące ciasto.
    Po przestudzeniu dodajemy:
    4 całe jaja (roztrzepane widelcem)
    2 szklanki mąki zmieszane z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mama zawsze dodawała dżem porzeczkowy i murzynek był wilgotny...mmm pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam - dżem z czarnej porzeczki i soda zamiast proszku do pieczenia

      Usuń
  18. Dziś właśnie upiekłam :) ale murzynek jest zdecydowanie lepszy, bardziej wilgotny, gdy pieczemy go w prodiżu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką? Nie bułką tartą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiści, że bułką ;) Widać wdarł się jakiś chochlik do tekstu :D

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.