Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Czy da się zjeść zdrowo i tanio?

Dużo ludzi twierdzi, że nie da się zjeść zdrowo i tanio - to chyba najbardziej popularny mit na temat zdrowego odżywiania. Wystarczy tylko poświęcić nieco więcej czasu na planowanie menu i posiadać trochę wiedzy. Zapraszam na kilka porad, które być może pomogą Wam zmienić zdanie w tej kwestii :)



PLANOWANIE
Warto planować posiłki z wyprzedzeniem, listę zakupów i ich miejsce. Dzięki temu można uniknąć wyrzucania jedzenia, zaoszczędzając dużą ilość pieniędzy. Przeglądaj gazetki z promocjami i wybieraj miejsca, gdzie można zakupić produkty najtaniej. Przy "mega promocjach" warto zrobić sobie zapas produktów, porobić przetwory lub pomrozić. Niektóre kasze, ziarna czy bakalie opłaca się kupować przez internet (choćby tutaj), dlatego przemyśl trzy razy każde zakupy, posprawdzaj ceny i promocje.

WYKORZYSTYWANIE RESZTEK
Czasami nie da się wygospodarować jedzenia tak, aby nie pozostały resztki. Jednak zamiast je wyrzucić warto je wykorzystać. Czerstwe pieczywo można przerobić na "bułkę tartą" lub grzanki, ze skrawków mięsa można przygotować pasztet, risotto, albo farsz do pierogów... Pomyśl o przerobieniu resztek, zanim je wyrzucisz!

Z WŁASNEJ UPRAWY
Nie każdy ma możliwość posiadania własnego ogródka, ale czasem wystarczy balkon, a nawet parapet. Cały rok można hodować kiełki, które są bombą zdrowia i smacznym dodatkiem do kanapek. Podobnie rzecz ma się z ziołami w doniczkach - warto posiać bazylię, tymianek, oregano, szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Na balkonie można hodować rukolę, pomidorki koktajlowe, paprykę, czy poziomki.

PRZETWORY
Przetwory własnej roboty wychodzą taniej, niż te, które znajdziemy na sklepowych półkach. Choć wymagają więcej pracy, opłaca się je robić. Nie tylko ze względu finansowych, ale także z powodu smaku. Konfitury, konserwy domowej roboty to zamknięte w słoiku smaki sezonu!

MNIEJ MIĘSA
Warto kupować mięso rzadziej, ale lepsze gatunkowo. Zapomnij o tłustych parówkach, oraz oddzielonej mechanicznie mortadeli. Upiecz od czasu do czasu schab w ziołach i czosnku. Pokrojony w plastry zastąpi drogą wędlinę - a Ty będziesz mieć pewność co jesz.
Jeśli lubisz kotlety, warto kupić porządne mięso mielone i zrobić pół-na-pół z kaszą jaglaną. Nie czuć specjalnie różnicy w smaku, a zaoszczędzisz trochę pieniędzy, W ogóle warto spróbować kotletów warzywnych. Np. z kapusty i ziemniaków, albo z marchwi, cukinii, kalafiora. Warzywa można miksować z kaszami albo mięsem, pysznie i zdrowo!

ZUPY
Zupy mogą być dobrym pomysłem na zdrowy, tani i... treściwy obiad! Polecam zupy z soczewicy, grochu, są gęste i kremowe. Do rosołu czy pomidorówki, zamiast makaronu dodaj kaszę jaglaną, dzięki temu będą bardziej sycące. Aby obniżyć koszt potrawy, zapomnij o zawiesistej zupie na mięsie i kościach. Zupy bez wywarów mięsnych również będą pyszne. Dla smaku dodaj na koniec gotowania nieco oliwy lub masła. Tak będzie zdrowiej i taniej.


ZAPIEKANKI
Zapiekanki z kaszami to dobry pomysł na sycące i treściwe danie. Przepisów jest mnóstwo, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Takie danie to też idealne rozwiązanie, dla zalegających w lodówce resztek. Kiedyś nawet dodałam do zapiekanki warzywnej jajecznicy... i smak był genialny!

CO WYBIERAĆ?
Budując swoje menu postaw przede wszystkim na owoce i warzywa sezonowe. Warto odwiedzać targi, ponieważ często kupimy tam warzywa i owoce o wiele taniej niż w marketach. Polecam sięgać również po :
  • płatki owsiane - najtańsze ze wszystkich, zdrowe i dostępne wszędzie. Mogą stać się bazą Twoich śniadań.
  • kasze - można dodawać do wszystkiego, do zup, sałatek oraz dań jednogarnkowych. Idealne na śniadanie obiad i kolację. Na słono i na słodko.
  • warzywa korzeniowe - marchewka, buraki, ziemniaki, seler i pietruszka są w Polsce tanie przez cały rok. Można przygotować z nich pyszne frytki, zupy (np. krem z ziemniaków) a także pasty na kanapki (np. z marchewki).
  • rośliny strączkowe - soczewica i ciecierzyca ostatnio stały się bardzo modne. Za pół kilo ciecierzycy zapłacimy ok. 6 zł, a z takiej paczki można zrobić kilka obiadów. Pół kilo soczewicy kupimy za 4 zł, a wyjdą z tego trzy wielkie gary zupy. 
  • jabłka - są tanie i bardzo zdrowe. Nadadzą się do wielu sałatek, surówek i koktajli. Pieczone w miodzie z odrobiną cynamonu mogą stanowić wspaniały deser!
  • cukinia, dynia - przez większość roku mają bardzo przystępną cenę. Idealne składniki zapiekanek, spaghetti. Można przygotować z nich pyszne zupy-kremy i ciasta.
  • nasiona słonecznika i sezamu - kosztują niewiele, a są dobrą i zdrową przegryzką. To kopalnia minerałów i witamin.
  • kiszonki - to źródło dobrych bakterii jelitowych, wspomagających trawienie. Możemy kupić je gotowe, lub zrobić samemu. 
  • jajka - to, że podwyższają poziom cholesterolu to mit, dlatego warto po nie sięgać. Można z nich przyrządzić  wiele pysznych dań!
A więc da się :) Ale nic nie przychodzi samo i nie można iść na łatwiznę - pamiętajcie!
Pozdrawiam!





21 komentarzy:

  1. Z tymi kotletami mielonymi z kaszą jaglaną to bardzo ciekawy pomysł. Mój narzeczony bardzo lubi domowe hamburgery, nie przepada natomiast za kaszą jaglaną. Niestety argumenty, że zdrowa i ma dużo tego czy tamtego nie działają, spróbuję więc przemycić ją w zaproponowanej przez ciebie postaci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamień kaszę jaglaną na gryczaną i zrób domowy sos pomidorowy :) Przed podaniem trochę podgotuj usmażone już kotleciki tak aby przeszły smakiem sosu pomidorowego. Mówię Ci, pycha! :)

      Usuń
  2. Wiele z tych porad znam od kuchni. Uwielbiam zupki z soczewicą! Muszę koniecznie spróbować zapiekanki z jajecznicą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele z tych porad znam od kuchni. Uwielbiam zupki z soczewicą! Muszę koniecznie spróbować zapiekanki z jajecznicą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto pamiętać, że wiele osób twierdząć, że zdrowe odżywianie jest drogie i nie dla nich, nadal je w fast foodach, objada się słodyczami i gotową wysoko przetworzoną żywnością, bo tak łatwiej. Sama rezygnacja z tych najbardziej szkodliwych bądź bezwartościowych rzeczy już wiele daje a przecież nic nie kosztuje ;) Później można zacząć szukać zdrowych zamienników dla przekąsek a następnie nawet dla pełnych dań

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto również pamiętać, że wiele osób stosując się do takich zasad jak planowanie zakupów, nie wyrzucanie jedzenia, kupowanie dużych ilości w okazyjnych cenach nadal nie stać na zdrowe odżywianie. Nawet mimo tego że w fast foodach się nie stołują ani słodyczy nie jedzą. Nie wspominając o tym że fajnie by było gdyby to było zdrowo i do tego smacznie. Jeśli do tego dochodzą jakieś szczególne wskazania zdrowotne to już w ogóle jest masakra.

      Usuń
  5. Porady trafione! Ostatnio zakochałam się w ciecierzycy, z niej też świetne kotleciki wychodzą. Właśnie moje Szkodniki są kotlecikowe ;) Robię kotleciki z ryżu, kaszy, soczewicy, ziemnaków... Pycha! I taniej niż mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawe porady, jakolś o ciecierzycy się nie umiem przekonać, ale co nieco postaram sie wprowadzić do mojej diety. Bardzo lubie ryż, kasze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny artykuł. Zapraszam również do mnie, gdzie przedstawiam moją strategię robienia zakupów spożywczych http://ziarnkoszczescia.blogspot.com/2015/05/jak-oszczedzic-na-jedzeniu-czyli-moja.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Odkąd nie jem mięsa, zaoszczędzam sporo pieniędzy. Kupuję jedzenie tylko wysokiej jakości, sprawdzam składy. Jem dużo kasz, ryżu, makarony,ziemniaki. Mąż się śmieje, że mam zdolności do robienia czegoś z niczego:P

    OdpowiedzUsuń
  9. da sie jeść zdrowo i tanio, ale trzeba. Bo jak ktoś kupuje kaszę ekologiczną za 10 zł za paczuszkę i potem wraca do śmieci, twierdząc, że nie stac go, to nie tędy droga :) Jak ktoś chce to i biedronce kupi zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem ale biedronka ma wyższe ceny niż zwykły supermarket oczywiście nie wszystkich produktów ale dość sporo bo to ponad połowa a jak już jest niższa cena to i gramatura produktu jest niższa...dlatego tez jest produkt tańszy.

      Usuń
  10. Jak czytałam Twój wpis, to mi się przypomniało, że niedawno w USA była taka akcja, w której chciano pokazać, jak ciężko jest wyżyć za minimalną płacę 29 dolarów. W akcji wzięła udział Gwineth Partlow - miała kupić jedzenie za tę stawkę na tydzień. Kupiła... limonki, soję, batata i pomidora. I trochę innych warzyw. I dziwiła się, że ludzie narzekają, że nie da się żyć za te pieniądze :P
    http://www.tvn24.pl/ciekawostki-michalki,5/gwyneth-paltrow-chce-przezyc-tydzien-za-29-dolarow,533840.html
    Polecam, jeśli nie widziałaś :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie posty, które niosą za sobą treść z pomocą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdrowe i dobre jedzenie wcale nie musi być drogie.
    Robiłem nawet kiedyś takie podsumowanie:
    http://www.albertkosmider.pl/2014/04/czy-bycie-na-diecie-jest-kosztowne.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo przydatny wpis :) Ciecierzycę to już można nawet dorwać za 3 zł/500 g :) Sama staram się też odwiedzać półki z produktami którym kończy się termin ważności. Są przeważnie o połowę tańsze a można z nich na szybko wyczarować coś dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię podobnie, ale jednak zupy typu pomidorowa czy krupnik gotuję na kawałku schabu z kością - taki pojedyńczy czy nawet podwójny kotlecik to nieduży koszt, a jako że zupa robi u nas za danie główne, jest i treściwa i zdrowa - w końcu mięso gotowane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny artykuł, pozdrawiam! www.jaksietrzymac.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. To prawda że można żywić się zdrowo i nie megadrogo (ale pod pojęciem zdrowo rozumiem nie produkty z biedronki lub targu które są nawożone i opryskiwane toksycznymi pestycydami ale produkty ekologiczne wyhodowane bez chemikaliów czyli prosto od rolników ekologicznych). Wiele informacji o ekologicznej żywności, a nawet adresy sprawdzonych eko rolników w grupie fb https://www.facebook.com/groups/812692975507778/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.