Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Bananalne ciasto z galaretką


Zapraszam Was na Ciasto Bananalne :) Nie jest to przepis dietetyczny, ani związany z tematyką zdrowego żywienia - ale jest niewątpliwie prosty, sprawdzony, wykorzystuję go od lat. Mój mąż lubi banany, a to ciasto jest mega bananowe, przy czym delikatnie słodkie - dlatego robiłam je tydzień temu na Walentynki i wczoraj, na Jego urodziny.




Biszkopt:

- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki pszennej (dla bezglutenowców może ziemniaczana?)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru waniliowego (nie wanilinowego!)

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa nabierze jaśniejszego koloru. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, na koniec ubite białka. Ciasto wylewamy na nasmarowaną margaryną i posypana bułką blaszkę i pieczemy 20-30 min. w temperaturze 175 stopni.


Krem:

- 4 zielone galaretki (można zrobić samemu)
- kostka masła
- zółtko
- pół szklanki cukru pudru
- 5 dojrzałe banany

Do blendera wrzucamy masło, żółtko, cukier, 3 banany i dwie tężejące galaretki (co można kroimy na mniejsze kawałki). Miksujemy na gładką masę. Kiedy krem zacznie gęstnieć, wylewamy na biszkopt. Układamy pokrojone banany i zalewamy pozostałymi galaretkami.


Pychota, właśnie zajadam się ciastem i popijam herbatkę :) Omniomniomniom :)


Jak zrobić cukier waniliowy? Dlaczego wanilinowy to  zło? Przypominam wpis - http://www.poradyherrbaty.pl/2015/02/cukier-wanilinowy-co-w-skadzie-piszczy.html

10 komentarzy:

  1. gdzie kupić cukier waniliowy (nie wanilinowy)? poza internetem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. KOTANYI I KAMIS mają cukier z laską wanilii :) Poza tym można zrobić samemu, tu znajdziesz więcej - http://www.poradyherrbaty.pl/2015/02/cukier-wanilinowy-co-w-skadzie-piszczy.html

      Usuń
  2. Ja kolka kat temu zmodyfikowalam ten przepis. Do masy bananowej nie dodaje już cukru, ani żółtka, ani masła i jest równie pyszne. Banany świetnie smakują z galaretką cytrynową. A na spód daje biszkopty lady Fingers firmy San- mają dobry skład. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej :) bardzo fajny i rzeczywiście niezbyt skomplikowany przepis :) muszę spróbować bo też lubię bardzo banany :) super, wielkie dzięki :) :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, cieszy oko i na pewno kubki smakowe, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zabieram się za pichcenie i sprawdzę jak smakuje :) Dziękuje za przepis i inspirację

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko zapowiada się pysznie oprócz samych bananów :) Mam zamiar upiec to ciacho jutro, aczkolwiek banany zamienię na maliny ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. aaa !! ;))) moje ulubione banany w tak pysznym wydaniu mmm...tak jak jedna z poprzedniczek uważam, ze tego smakołyku nie trzeba już jakoś strasznie dosładza, bo za słodzik robią tutaj z dokładką banany. Prezentuje się znakomicie. Spróbuję wykonac

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.