Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Śliwki otulone boczkiem - uwaga, pyszna przekąska!


Nareszcie nadszedł koniec tygodnia :) Większość osób w weekend regeneruje siły, które wyczerpały podczas pracowitego tygodnia. Sobota i niedziela to także czas przyjmowania gości, spotkań towarzyskich i szykowania smakowitych zakąsek!
Dziś przychodzę do Was z propozycją na proste i szybkie przysmaki, które na pewno zadowolą podniebienia Waszych gości, mianowicie śliwki zapiekane w boczku :)






Filozofii tutaj żadnej nie ma :) Wystarczy kilka plastrów boczku (lub bekonu), kilka suszonych śliwek, wykałaczki i piekarnik. Śliwki otulamy boczkiem, nadziewamy wykałaczką i wkładamy do rozgrzanego pieca (200 stopni) na ok 20 minut. Zakąski są gotowe jak boczek się przyrumieni.






Przekąskę można przygotować prędzej, a wstawić jak przyjdą goście :) Pasuje i do browarka i do wódeczki... w zasadzie do wszystkiego, alkohol nie jest konieczny. Boczki w połączeniu ze śliwką tworzą aromatyczny bukiet smakowy... troszkę słodki z węszonym posmakiem. oryginalny, niebanalny - wyjątkowy :) Oczy się cieszą, ręce same chodzą a ślinianki pracują. mmm, pycha!

13 komentarzy:

  1. Kiedy jadłam mięso to uwielbiałam śliwki nie w boczku a szynce parmeńskiej. Spróbuj-równie pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam boczek. Jednak czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Jeszcze! Bo napewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest świetne do wódeczki :-) palce lizać polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy śliwki trzeba wcześniej moczyć ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, uwielbiam takie dziwności, dla mnie połączenie świetne, choć za boczkiem nie przepadam. Ale ładnie się wytopił, więc pewnie bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny, prosty pomysł - na pewno wypróbuję, chociaż rozważę też jakiś zdrowszy zamiennik boczku :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam i robiłam już nieraz. Ja jednak mocze śliwki w whisky :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam też :) Swoje wzbogacam uprażonym (wcześniej pozbawionym skórki) migdałem. Wsuwam go do śliwki zamiast pestki. Może to być też kawałek orzecha włoskiego. Spróbujcie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Superior post, keep up with this exceptional work. It's nice to know that this topic is being also covered on this web site so cheers for taking the time to discuss this! Thanks again and again, PLease coming site tiktok viewer to know mỏe top account on tiktok.

    OdpowiedzUsuń
  10. Good post but I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Appreciate it! WElcome go to site download tik tok videos

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.