Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

To ci kwiatki! - o kwiatach jadalnych




Kiedy mówi się o jedzeniu kwiatków, nie jedna osoba zmarszczy brwi, skrzywi i zaśmieje w duchu. Chociaż tradycja używania kwiatów do potraw jest znana i praktykowana na całym świecie od dawna, dopiero teraz przychodzi na nią moda. Kwiaty na talerzu mogą stanowić niebanalny element dekoracyjny, ponadto to składnik bogaty w witaminy i walory smakowe. Nie musi być to od razu szafran ;) Kwiatki jadalne wyrosną niedługo na pobliskiej łące!
Kwiaty znajdą zastosowanie w kuchni w różnej postaci. Można dodawać je do ryżu, tart, zup, sałatek lub stworzyć z nich dania same w sobie jak placki. Z utartych płatków róż możemy stworzyć sos do dań, a z połączenia kilku rodzajów kwiatów ugotujemy zupę wielokwiatową. Z kwiatów możemy również przygotować przetwory – konfitura z płatków róży, syrop fiołkowy lub cukier lawendowy to tylko kilka pomysłów na słodkie dodatki do ciast i deserów.


Lista kwiatów jadalnych jest długa, możemy spożywać kwiaty ozdobne, kwiaty ziół, kwiaty warzyw a nawet niektóre kwiaty roślin trujących! Dzisiaj przedstawię Wam kilka, te najbardziej popularne.



BRATKI
Są to kwiaty o kolorze purpurowym, białym i żółtym. Możemy zarówno wykorzystać kwiaty dzikiej odmiany, zebrane na łąkach i polach, jak i te uprawiane we własnym ogrodzie lub na balkonie. Bratki to doskonałe źródło witaminy C i cennych mikroelementów. Na uwagę zasługuje zwłaszcza dzika odmiana, zwana fiołkiem trójbarwnym, która reguluje przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, działa moczopędne i skutecznie odtruwa organizm.
Smak bratków jest słodki i cierpki. Będą idealnym dodatkiem do surówek, dań warzywnych, sałatek owocowych, a także zup.


KWIATY AKACJI
Zawierają olejek eteryczny, flawonoidy, cukry, kwasy organiczne i sole mineralne. Kwiaty te działają żółciopędnie, moczopędnie, rozkurczowo i uspokajająco. Stosowane są w niedoczynności wydzielniczej nerek i zaburzeniach wydzielania żółci. Kwiaty należy zbierać kiedy są młode na początku kwitnienia w maju-czerwcu. Po zerwaniu należy usunąć zielone szypułki i ususzyć płatki.
Polecam przygotować syrop z nich syrop, jest jasny i delikatny w smaku i jest idealny w walce z uporczywym kaszlem. Z kwiatów akacji można przyrządzić również herbatkę, która wykorzystywana jest w walce z bólami gastrycznymi i trawiennymi. Zmniejsza, powstrzymuje i zapobiega. 2 łyżeczki suchych kwiatów akacji należy zalać 200 ml gorącej wody i odcedzić po 5 minutach.


NASTURCJA
Kwiatki nasturcji są czerwone, żółte, i pomarańczowe. Mają działanie bakteriobójcze i zaleca się ich spożywanie w leczeniu zakażeń dróg oddechowych oraz moczowych. Liście również są jadalne, zawierają dużo soli mineralnych, olejków eterycznych i błonnika.
Pieprzny smak kwiatów nasturcji przyda się do urozmaicenia sałatek i potraw z serem czy jajkami. Warto posiekane płatki zakonserwować w zalewie octowej, ponieważ to doskonały dodatek do tatara i sałatek jarzynowych. Zamarynowanymi pączkami o lekko pieprznym smaku można również zastąpić kapary. Kwiaty nasturcji to także efektowna ozdoba potraw i składnik pysznej nalewki.


OGÓRECZNIK
Ma drobne niebieskie, różowe lub białe kwiaty, łatwo znaleźć go na łąkach i w ogrodach. Kwiaty te pojawiają się od czerwca do sierpnia. Młode liście i kwiaty ogórecznika mają lekko słony smak przypominający ogórka. Zawierają magnez, potas, kwasy organiczne, flawonoidy. Ogórecznik działa moczopędnie i przeciwzapalnie, pobudza przemianę materii, wzmacnia nerwy. Kwiaty tej rośliny zawierają fitoestrogeny, regulujące gospodarkę hormonalną u kobiet - zwiększają wydzielanie mleka. W kosmetyce znane są z właściwości pielęgnujących skórę.
Liście ogórecznika można zastosować do aromatyzowania marynat, nalewek i napojów, oraz dodawać do kanapek, sałatek i zup (szczególnie chłodnika czy barszczu ukraińskiego). Bardzo dobrze spisują się jako przyprawa do duszonych dań mięsnych. Kwiaty ogórecznika można kandyzować, albo po zanurzeniu w ubitym białku obtaczać w cukrze pudrze i dekorować nimi sałatki owocowe i desery.


MNISZEK LEKARSKI
Mniszek lekarski, czyli nasz pospolity mlecz, rośnie na łąkach, w ogrodach... znajdziemy go niemalże wszędzie. Roślina ta jest bogatym źródłem witaminy A, B, C i D. Liście działają moczopędnie, a korzeń jest przydatny przy niestrawności.
Pączki (najlepiej młode, zbierane do czerwca, ponieważ starsze kwiaty są gorzkie) można dodawać do sałatek lub past. Z kwiatów mniszka przygotujemy świetne wino, syrop lub galaretkę. Ich pąki można zamarynować,natomiast korzeń poprawi smak zupy i może być stosowany jako substytut kawy.


STOKROTKI
Zarówno kwiatki, jak i młode liście mogą być świetnym dodatkiem do wielu potraw. Stokrotka zawiera spore ilości witaminy C, a także beta-karoten, cenne olejki eteryczne oraz sole mineralne.
Mają lekki miętowy aromat, który może okazać się dobrym dodatkiem do past, omletów oraz masła ziołowego. Podniosą walory smakowe zupy i sałatki. Pączki można zamarynować i podać na przystawkę. Napary ze stokrotki działają wykrztuśnie i leczą choroby skóry.


RÓŻA
Do najbardziej smakowitych odmian róż należą róża francuska, róża pomarszczona róża damasceńska. Róże mają delikatny, lekko kwaśny, owocowy smak. Ucierane z cukrem doskonale nadają się do wyrobu domowej konfitury, która idealnie komponuje się w ciepłym pączku :) Świeże płatki urozmaicą sałatki, galaretki, a nawet dania z owocami morza.


CZARNY BEZ
Kwiaty czarnego bzu rosną p raktycznie wszędzie; przy domach, płotach, na łąkach, w zaroślach. Mają m.in. właściwości wykrztuśne, moczopędne, napotne, wzmacniają odporność, wspomagają układ krwionośny i przyśpiesza przemianę materii. Bardzo dobre na przeziębienia i dreszcze. Zbiera się je w okresie maj - lipiec, najlepiej rano tuż po odparowaniu rosy. Kwiaty bzu czarnego bogate są we flawonoidy (rutyna, kwercetyna, astragalina, izokwercetyna i inne), kwasy wielofenolowe, kwasy organiczne, garbniki, olejki lotne, glukozę, sole mineralne oraz nieznany bliżej związek zwiększający wydzielanie potu.
Ze słodkich kwiatów czarnego bzu można przygotować wyśmienite domowe wina, nalewki, a także ocet i oleje.


NAGIETEK LEKARSKI
W środowisku naturalnym występuje najczęściej o kwiatach pojedynczych i żółtopomarańczowej barwie, ale do zbioru nadają się też odmiany ogrodowe pełnokwiatowe. Podobnie, jak szafran doskonale zabarwia np. ryż, ale jest znacznie tańszy. Działa przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Dostarcza beta-karotenu, flawonoidów i fitosteroli. Ma działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, moczopędne i napotne. Wykorzystywany jest w zaburzeniach przewodu pokarmowego i pęcherza. Ponadto działa kojąco i leczniczo na uszkodzenia skóry.
Kwiaty nagietka można dodawać do zup, makaronów czy sosów, wyostrzą smak sera, jogurtów, masła. Młode listki rośliny poprawiają wartości smakowe sałatek i surówek.


Na koniec chciałabym dodać, że należy zbierać rośliny, które rosną w sprawdzonym miejscu. Te, które znajdziemy na trawniku przy parkingu, omijamy szerokim łukiem. Nie zbieramy też okazów narażonych na odchody zwierząt. Nie powinno się też jeść tych roślin, które wykazują objawy choroby lub zostały zjedzone przez owady. Kwiaty można kupić także na targach czy sklepach ze zdrową żywnością, jednak przed zakupem należy dowiedzieć się, z jakiego miejsca pochodzą. Ważne, aby nie stosowano do ich uprawy szkodliwych dla zdrowia pestycydów i innych środków zwalczających szkodniki.


Dziękuję mojej siostrze z bloga KLIK! za kilka zdjęć, które mogłam tu wykorzystać :*


Jeśli znacie jakieś fajne przepisy z udziałem kwiatów jadalnych, zapraszam do dzielenia się nimi i dodaniu ich poniżej, na InLinkz ! Czekam na Wasze inspiracje!


5 komentarzy:

  1. Bardzo interesujący post, na pewno zajrzę do niego nie raz. Zapisuję ^^ #a tak swoją drogą to jest kilka literówek/powtórzeń#

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może, im mniej polskiego używam tym gorzej mi się tworzy. Choć czytałam tekst kilka razy, widać coś ominęłam ;)

      Usuń
  2. Bardzo soczyste , lekko kwaskowate są płatki kwiatów begonii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcie "stokrotki" przedstawia rumianek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rumianek po prawej powyżej, piniżej po lewej maruna bezwonnna.

      Tak czy inaczej daleko temu do stokrotki i dziwne w ogóle jak to mozna pomylić.

      Tylko w takim przypadku co my mamy jeść?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.