Nie wyrażam zgody na kopiowanie i przetwarzanie moich zdjęć oraz umieszczanie ich na innych stronach bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Zapraszam wszystkich do czytania, każdy znajdzie tu coś dla siebie. Herrbata pisze na wiele tematów, a jej "PORADY HERRBATY" to blog o włosach, zdrowiu i urodzie! Znajdziesz tu wpisy o tym jak dbać o włosy, zdrowo się odżywiać i pielęgnować piękno :) Zapraszam!

Obserwatorzy

Święta pachną mandarynkami


Już za kilka dni Święta Bożego Narodzenia. Na wspomnienie Świąt z dzieciństwa czuję zapach świerku i mandarynek... Widzę karpia w wannie, siebie z siostrami robiące łańcuch z wycinanki, lampki na choince migające radośnie! Dziś jest inaczej. Dalej uwielbiam ten czas - ale człowiek w tym okresie myśli głównie o porządkach, martwi się czy wystarczy pieniądza, ostatnie dni spędza w kuchni i gubi się jakoś cały ten nastrój.
Właśnie... kiedy byłam dzieckiem, pomarańcze i mandarynki w domu pojawiały się tylko na Święta - w dodatku w niewielkiej ilości, kilku sztuk. Ciężkie czasy były, ale może bardziej się to wszystko doceniało? Dziś przede mną stoi koszyk mandarynek i mogę zjeść tyle, ile dam radę. Są dostępne i nie są jakoś specjalnie drogie. Powinniśmy korzystać z trwającego na nie sezonu, zwłaszcza że te smaczne owoce mają praktycznie same zalety... Jakie? Zapraszam na wpis :)



Mandarynka jest młodszą siostrą pomarańczy. Mniejsza, ale w smaku słodsza i łatwiejsza w obieraniu. Od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różni się przede wszystkim zawartością witamin i składników odżywczych. Tylko mandarynka zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń.

Bogate źródło witamin
Mandarynki dostarczą nam porcję witaminy A, która utrzymuje właściwy stan skóry, włosów i paznokci, spowalnia procesy starzenia się skóry. Ponadto chroni przed rozwojem chorób oczu, w tym jaskry i zaćmy. Owoce te są również dobrym źródłem witaminy C, która pomaga w walce z przeziębieniem i chroni przed wieloma chorobami, zwiększa odporność organizmu, chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu. Witamina C to także przeciwutleniacz, który hamuje namnażanie się wolnych rodników odpowiedzialnych za proces degradacji komórek ciała. W mandarynach znajduje się również sporo witamin z grupy B (B1, która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i korzystnie wpływa na wzrok, B6 - bierze udział w przemianie aminokwasów, syntezie białek i przemianie tłuszczów, podnosi odporność organizmu, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę serca). Znajdziemy również kwas foliowy (witamina B9), który chroni przed wadami rozwojowymi.


Spora ilość minerałów
Mandarynki w swoim składzie zawierają dużo minerałów, takich jak potas, magnez, sód, fosfor, wapń, żelazo, cynk. Pierwiastki te wchodzą w skład komórek, enzymów i hormonów, biorą udział w przenoszeniu tlenu do komórek, wpływają na funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej, zapewniają narządom prawidłowe funkcjonowanie i chronią przed różnymi chorobami. Owoce mandarynki są dobrym źródłem potasu (166 mg/100 g), który bierze udział w transporcie składników odżywczych. Jest składnikiem mięśni i ma udział w funkcjonowaniu układu nerwowego. Potas korzystnie wpływa na pracę mózgu, pamięć i koncentrację.


Mandarynki a cukrzyca
Jak już wspomniałam, spożywanie mandarynek zapobiega wystąpieniu cukrzycy typu 2, Zajadać się nimi mogą także diabetycy. Owoce mandarynki charakteryzują się średnią ilością węglowodanów, dlatego ich indeks glikemiczny jest dość niski. W związku z tym są bezpieczne dla chorych na cukrzycę.


Mandarynka a odchudzanie
W 100 gramach mandarynki znajduje się około 53 kalorii (kcal) - a jeden owoc to zaledwie 30 kcal :) Nobiletyna zawarta w tych owocach zapobiega odkładaniu się tłuszczu w wątrobie i przyczynia się do spalania jego nadmiaru. Zawarte w nich kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) pomagają oczyścić organizm z toksyn i poprawiają trawienie. Warto wspomnieć, że mandarynki dostarczają również pewnej ilości błonnika oraz znacznych ilości wody, co może dodatkowo zwiększać skuteczność postępowania dietetycznego.

Odmiany mandarynek
Wśród mandarynek wyróżnia się obecnie cztery główne odmiany, w Polsce najbardziej popularne są klementynki.

Klementynka - jedna z najpopularniejszych odmian na świecie, stanowi skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą, pochodzi z Algierii i nazywana jest od imienia francuskiego członka zakonu. Zawiera małą ilość pestek.
Satsuma - istnieje ponad 100 odmian satsumy, różniących się od siebie czasem dojrzewania, kształtem i aromatem. Owoce te rosną na terenach klimatu tropikalnego, ale rozwijają się lepiej w chłodniejszym klimacie subtropikalnym. Satsuma dojrzewa wcześniej niż owoce innych mandarynek. Ten rodzaj mandarynek w ogóle nie posiada pestek.
Tangerynka - pierwotnie pochodzi z Laosu i Chin. Tangerynka charakteryzuje się odstającą od miąższu skórką. Z wyglądu przypomina owoce satsuma, lecz w przeciwieństwie do nich ma pestki. Skórka ich jest cieńsza, owoc czerwony, a smak bardziej cierpki.
Tangela - powstała ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. Wyróżnia się tym, że owoce w tej odmianie są bardzo słodkie i soczyste, z gorzkim posmakiem. łatwo oddzielić skórkę od segmentów miąższu.



Ciekawostki o mandarynkach
- Mandarynki to typowo jesienno - zimowe owoce, czas zbioru przypada od października do lutego. W tym właśnie okresie owoce tei są najświeższe. Powinny być włączane do zimowej diety, jako uzupełnienie szeregu kluczowych dla zdrowia składników odżywczych.
- Uznaje się, że nazwa owocu wywodzi się od wyspy Mauritius, jednak inna teoria głosi, że owoc swoją nazwę zawdzięcza chińskiemu dostojnikowi Mandarynowi, noszącego szaty właśnie w kolorze tego owocu
- Owoce te można przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce
- Najwięksi producenci mandarynek na świecie to: Chiny, Hiszpania, Brazylia, Japonia, Turcja, Włochy i Egipt
- Miąższ nieświeżych owoców jest suchy, a skórka pomarszczona. Świeże owoce poznamy po tym, że dają się łatwo obrać i są soczyste
- Mandarynka w języku angielskim to Mandarin lub Tangerin, w języku francuskim i niemieckim - Mandarine, w języku hiszpańskim - Mandarina
- W Chinach mandarynki są symbolem obfitości i szczęścia


Mandarynki nadają się także do wszelkiego rodzaju sałatek owocowych lub owocowo -warzywnych, do deserów, sosów, a także do dań głównych. Wzbogacają inne potrawy o ciekawe nuty smakowe. 

9 komentarzy:

  1. A czy przypadkiem mandarynki nie są modyfikowane genetycznie? To by przekreślalo wszystkie ich zalety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie :) Mandarynki nie są produktami modyfikacji genetycznej - zostały otrzymane za pomocą tradycyjnych krzyżówek międzygatunkowych.

      Usuń
  2. A ja dostaję uczulenia....ale chyba od chemi,która są posypane! Nie poddaję się.....bo bardzo lubie mandarynki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam te czasy, kiedy pojawienie się cytrusów w sklepach oznaczało święta. A co do mandarynek, to lubię sobie ich podjeść od czasu do czasu. Jak zwykle bardzo bogaty merytorycznie post :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę zjeść ich 20 i wciąż nie mam dość. ;] Niestety ostatnio dowiedziałam się, że w niektórych mandarynkach z Biedronki znajdują się robaki pod skórą... Dlatego już tam nie kupuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie zżarłam 4 w pracy <3 ich nigdy dość!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hahaha, nie na darmo mówią, że w okresie świąteczno-noworocznym człowiek składa się w 75% z mandarynek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurcze! z ta cukrzyca to jestem zaskoczona! nie wiedzialam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy wiecie po czym poznać psującą się mandarynkę? Czy kiedy biały środek mandarynki zaczyna się pokrywać takim białym meszkiem to znaczy, że zaczyna się ona psuć? Nie wiem co tym myśleć, bo już kilkukrotnie natknęłam się na takie owoce.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :* Wasze słowa są dla mnie baaaardzo ważne!
Proszę o nie zostawianie SPAMU - takie komentarze będą usuwane.